Zárug Péter Farkas: Már nem megoldható az egy az egyes jelöltállítás

Zárug Péter Farkas: Már nem megoldható az egy az egyes jelöltállítás

Zárug Péter Farkas politológus szerint az ellenzékben van törekvés arra, hogy valahogyan egy az egyben álljon fel a Fidesz-jelölt és az ellenzéki jelölt, de ez szemmel láthatóan már nem megoldható.

„Ilyen értelemben továbbra is kaotikus az együttműködésben való gondolkodás. Összerendezhetetlen elemek vannak egymás mellett, összerendezhetetlen politikusok vannak egymás mellett, és mindenki a saját maga szavazatmaximalizáló stratégiájával fog belelendülni az április 8-i választásokba. Kevés esélyét látom annak, amit a miniszterelnök mondott, hogy végül is ki tudják kényszeríteni, hogy egy az egyben álljanak föl a Fidesz jelöltjeivel szemben” – világított rá Zárug Péter Farkas a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Megjegyezte, látszik, hogy a jelöltek elindításával tisztázódott az, hogy a kis pártoknak szükségük van a töredékszavazatokra, és a biztos parlamentbe jutáshoz nem tudnak visszalépni. Számukra olyan minimális tartalék van a rendszerben, hogy nem engedhetik meg maguknak a visszalépést. A Jobbik esetében ugyanez a helyzet: Vona Gábor is szavazatmaximalizáló álláspontot vett fel, tehát nem fognak visszalépni, mert minden egyes szavazatra szükségük van az országos listára.

„Tehát innentől kezdve összefogásról mondhat bárki bármit, mindenki a saját maga logikája szerint már abban gondolkodik, hogy listáról hány képviselője fog a parlamentbe jutni” – hangsúlyozta.

Sikeres volt a Békemenet 

A szakértő szerint a március 15-i Békemenet egyértelműen nagyobb siker mind a szervezőknek, mind általában a kormánypártoknak. A politológus hozzátette, számháborúzni teljesen felesleges, az az esetleges vád pedig, hogy ez csak a Fidesz belső jól szervezettségének az eredménye, butaság.

A jobboldali tábor, amely felsorakozott a kormánypárt oldalán, ki akarta fejezni azt, hogy nem pártolt el, jöhetnek a vádak, ez a tábor tud „priorizálni”, és úgy érzi, hogy hadrendbe tud állni amellett, amit a miniszterelnök mond – vélekedett Zárug Péter Farkas.

Hírdetés

Az élet adta a témát 

Orbán Viktor beszédéről a politológus azt mondta, az a 2015 és 2018 közötti időszak összefoglaló beszéde volt, amelyben a miniszterelnök elmondta a maga történetét arra vonatkozóan, hogy miért a migráció a választott kampánytéma, miért ezt tartja fontosnak, és ahhoz milyen módon és mire kéri a felhatalmazást április 8-án.

A politológus úgy látja, a témát az élet adta, azonban a miniszterelnök felismerte, hogy a 2014 során ütemvesztésbe került Fideszt valamilyen módon össze kell fogni, és végül egy téma mentén össze is tudta rántani a pártot. Hozzátette, ettől jó egy politikus: tud priorizálni, tudja, hogy mi az elsődleges egy ország számára és mi az elsődleges egy kormány számára, és mindezt hogyan tudja lefordítani a saját választói számára, ezzel pedig meg tudja tartani a szavazói többségét.

„Én mindig, amikor hallom az ellenzéknek ilyen-olyan óbégatását, akkor az fogalmazódik meg bennem, hogy mert ők nem ezt tartanák logikusnak a politika logikája szerint? Az egy másik kérdés, hogy a programjuk szerint így tartanák-e” – fejtette ki véleményét a politológus.

Zárug Péter Farkas arra is kitért, Orbán Viktor azt mondta március 15-i beszédében, hogy erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni a választások után. A politológus szerint ez egy kiszólás, egy kiállás, és valószínűnek tartja, hogy a beszélő különösen fontosnak tartotta ezt odailleszteni. Úgy látja, ezt a mondatot a cselekedetek fogják feltölteni tartalommal.

Kossuth Rádió / hirado.hu

The post Zárug Péter Farkas: Már nem megoldható az egy az egyes jelöltállítás appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »