Zárt osztály: számítani lehetett a tragédiára, kár letagadni

Számítani lehetett a Merényi Kórházban történt tragikus eseményekre – mondta Látótér című műsorunkban az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának főosztályvezetője. A ombudsman februárban vizsgálódott a Merényi zárt osztályán, az ott tapasztaltak miatt pedig azt javasolta: zárják be az épületet. Azóta ketten ugrottak ki az épület ablakán, egy 86 éves férfit pedig a szobatársa vert agyon.

Az utóbbi hetekben több eset miatt is figyelem középpontjába került a Merényi Gusztáv Kórház zárt osztálya. Augusztus óta ketten ugrottak ki a gyáli úti intézmény ablakán, egy páciens pedig ágyrácsával verte agyon 86 éves szobatársát. „Egy újfajta vizeletszabályozó gyógyszert írt fel neki az urológusa. Ezt elkezdte szedni és ennek valószínűleg olyan mellékhatásai voltak, amitől a papámnak egyensúlyvesztései voltak, meg elkezdett hallucinálni” – nyilatkozta az áldozat unokája.

Az idős férfi ezért a Szent István Kórház neurológiai osztályára került. Majd, eddig tisztázatlan okokból, éjszaka a Merényi Kórház zárt osztályára szállították, ahol szobatársa hajnali öt előtt agyonverte. A kórház igazgatója szerint ők nem hibáztak.

„Több orvos van, több nővér van. A tetőt megcsinálták. Ott végig megcsinálták a rácsokat kívülről. Szóval dolgoznak az épületen. Sajnos ehhez meg kellett halnia egy embernek ugye” – mondta egy beteg, aki ugyanabban az épületben lakik, ahol a zárt osztály is található. Társai pedig arról beszélnek: az idős férfi gyilkosa máskor is volt már agresszív: „Az, aki megölte azt a palit, az engem tarkón vágott, meg összevissza vert. […] Meg nekiment a doktornőnek, a szemüvegesnek, meg nekiment az ápolónak” – mondta egyikük.

Arról, hogy bent az épületben milyen állapotok uralkodnak nem tudni pontosan, oda ugyanis nem engedték be a Látótér stábját. Az ombudsmani hivatal munkatársai azonban éppen februárban, a három tragikus eset előtt vizsgálódtak a zárt osztályon. Az ombudsman azt javasolta: zárják be az intézményt. Így talán megelőzhető lett volna a két haláleset: „számítani lehetett rá, igen, ezt nem érdemes letagadni. Számítani lehetett erre az eseményre, erre a sajnálatos eseményre.”

Hírdetés

Ennek ellenére felelős azóta sincs. Az egészségügyi vezetés hallgat az ügyben:

„– A Merényi Kórház ügyében indított vizsgálat hogyan áll?
– Ez a sajtótájékoztatónak most nem témája.
– Attól még beszélhetünk róla…
– Most nem.”

– mondta Benda Attila, az Emmi egészségügyi helyettes államtitkára.

A kormányzat 40 milliós gyorssegélyről döntött. A felújítások jövő tavaszra fejeződhetnek be. Addig marad a közös fürdő és a penészes fal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »