Zárszámadásról és támogatásokról döntöttek a Nyitra Megyei Önkormányzat ülésén, amelyen díjakat is átadtak

Zárszámadásról és támogatásokról döntöttek a Nyitra Megyei Önkormányzat ülésén, amelyen díjakat is átadtak

A Nyitra Megyei Önkormányzat május 16-án tartotta 37. ülését, amelynek legfontosabb döntéseiről Farkas Iván, a Szövetség párt megyei frakcióvezetője tájékoztatta portálunkat. 

„Megyei önkormányzatunk elfogadta a 2021-es év zárszámadását, ami érdekesen alakult. Tudvalevő, hogy az előző 8-10 évben a megyei gazdálkodás általában 10-15 millió euró körüli többlettel zárult, ám a tavalyi üzemeltetési szinten – főleg a pandémia és az áremelkedések miatt – már mínusz 3,2 millió eurós veszteséggel. Ellenben a pénzügyi tranzakciók, pénz-átcsoportosítások során 21,8 millió keletkezett, aminek köszönhetően a teljes végleges zárszámadás során 17,6 milliós többlet mutatható ki. Meggyőződésem, hogy az idei és a következő évben a többletünk jelentős mértékben fog csökkenni. A vonatkozó törvény kimondja, hogy a helyi és megyei önkormányzatok hitelekkel vagy egyéb módon nem adósíthatják el magukat, azaz nem zárhatják hiánnyal az adott évet“ – mondta el Farkas Iván a zárszámadás elfogadása kapcsán.

Majd az idei év 3. költségvetési módosítását ecsetelte: „Abban van pár olyan fontos tétel, amit a frakciónk szinte az utolsó pillanatban harcolt ki. Például a magyar-szlovák országhatár és Ipolyság közti „IROP-os“ utakkal kapcsolatos közbeszerzés után, az uniós alapok támogatásából megszavaztunk 160 ezer eurót a nyár folyamán megvalósuló útkivitelezésre. Továbbá a Pontibus EGTC által felügyelt, az időseket segítő, vagyis az ún. ezüstgazdaságra összpontosító RE-START-akcióterven belül egy-egy idősotthon épülhet Szalkán és Helembán. A 25 férőhelyes, korszerű szalkai intézmény kapcsán üzemeltetési forrásokat kellett találni, hiszen annak működése már július 1-én beindul. Bár annak Szalka község a tulajdonosa, de az üzemeltetője Nyitra megye lesz úgy, hogy azt összevonják a Kovácspatakon működő Duna idősotthonnal. A megyei képviselő-testület ez év második felére jóváhagyta a szükséges 173 ezer eurós üzemeltetési költség fedezését“.

Hozzátette: az egykori komáromi hajógyári, immár önálló szakközépiskola korszerű műhelyrészlegének kialakítására pedig 742 ezer eurót szavaztak meg. „A Nyitra megyei futballakadémia keretében, amely egy tavalyi elvi döntés alapján létrejön, az érintet futballkluboknak anyagi forrásokat nyújtunk az ifjúsági korosztály fociedzőinek bérére és költségeire. A friss határozatunk értelmében 105 ezer eurót biztosítunk ez év második felében a járási székhelyek illetékeseinek. Mivel a komáromi KFC magyarországi támogatásban részesül, ezért ahelyett Párkányban történik majd az ifi csapatok ily´módon való finanszírozása“ – fejtette ki.

A továbbiakban a közlekedési főosztály által kidolgozott azon anyagot is jóváhagyták, amely a megyei tulajdonú és fenntartású, 2. és 3. osztályú utakon levő hidak felújítására vonatkozik.

Hírdetés

A hidak korábbi ellenőrzése után, azokat az állapotuk alapján 1-7. kategóriába soroltuk be, illetve a legveszélyesebb, azaz 7. kategóriába tartozókat azonnal le kellett zárni. Ezután következhet a 6. és 5. kategóriás létesítmények megjavítása, s a hétfői ülésünkön a tervezett folyamat logikai menetét is megszavaztuk“

– szögezte le.

Azután az egészségügyi ellátás megye általi támogatásáról is döntöttek: „A vonatkozó megyei rendelet alapján legtöbb 40 ezer eurós támogatásban részesíthetjük az újonnan megnyíló vagy a régebben már működött, s némi kihagyás után ismét megnyíló általános, gyermek-, női- vagy fogorvosi rendelőket. Ez alkalommal 4 rendelő támogatásáról döntöttünk, amelyek közül 2 magyarlakta vidéken működik. Az egyik egy új párkányi általános orvosi, a másik pedig egy érsekújvári fogorvosi rendelő, amelyeket egyenként 40 ezer euróval segítünk meg“.

„Annak keretében Milan Belica megyeelnök mérleget vont az eltelt 20 év tevékenységéről. Majd 72 személyt tüntetett ki, köztük hajdani és jelenlegi megyei képviselőket is. A magyarok közül ilyen kiemelt kitüntetésben részesült a korábbi képviselőink közül Jancsó István és Hugyivár Imre, a jelenlegiek közül pedig azt Földes Csabával együtt én vehettem át. A jutalmazott megyei hivatalnokok és megyei fenntartású intézmények igazgatói között is szép számban vannak a magyarok” – nyilatkozta a megyei frakcióvezető.

Az értesüléseink szerint 3 komáromi középiskola igazgatója: Andruskó Imre – Selye János Gimnázium, Ondrej Gajdáč – Šulek Gimnázium és Vetter János – Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola is a kiválasztottak között van, nekik szintén gratulálunk!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »