Zárjuk be a képviselőket a parlamentbe?

Ha nem fogunk híreket figyelni január végéig, és bekötött szemmel, bedugott fülekkel fogunk járni-kelni, álmodozni, akkor a jövő évi első rezsiszámlákból fogjuk csak megtudni, hogy lett-e az országnak költségvetése a következő évre, vagy nincs.

Eddig az ember az ilyesmivel nem igazán törődött, úgy gondolván, hogy a tavalyi költségvetés havi lebontásban jó lesz idén is. De most fennáll a veszélye, hogy amennyiben nem lesz a parlamentben legalább 76 igen szavazat a jövő évi költségvetés elfogadására a héten, akkor akár a négyszeresére is emelkedhetnek a lakossági energiaárak januártól. Vészjósló! Ezt kockáztatják most azok a parlamenti képviselő-kalandorok, akik politikai érdekekből és számításból a kivárásra helyezkednek, nem hajlandóak szavazni róla, illetve elutasítják a büdzsét. Csakhogy ezzel nem a kormányt, hanem a lakosságot büntetik és lehetetlenítik el teljesen.

A költségvetési provizórium ugyanis nem csak a nyugdíjasokat, az egyedülállókat és a kispénzűeket fogja padlóra küldeni, hanem mindenkit komoly farokbehúzásra fog kényszeríteni, mivel nem teszi lehetővé, hogy állami támogatásból fedezzék az energia-előállítók és szolgáltatók megnövekedett kiadásait, amelyek ezért a hiánypótlást a lakosságra és a vállalkozókra fogják zúdítani.

Nem csak az energiaárak lesznek megfizethetetlenek, hanem olyan infláció zúdulhat ránk 2023-ban, amelyhez képest az idei egy jópofa heccelés és türelemjáték volt.

Hírdetés

Ezért érthetetlen, hogy a politikai játszmában érdekelt pártok ellen nem bolydul fel az ország népe és minden sajtóorgánum, nem hallatják hangjukat teljes erővel a parlamenten kívüli pártok, köztük a Szövetség is, nem rohannak be az utcáról a parlamentbe az emberek, hogy jobb belátásra bírják a választott képviselőiket!

Akik hamarosan úgy fognak megtérni otthonaikba a szeretet ünnepére, mintha mi sem történt volna, „megérdemelt” többnapos szilveszteri síelésen törve a fejüket, pedig nem tettek pontot az egész évi tevékenységükre, és kétségek között hagyják az egész országot!? Az ország következő évi költségvetésének elfogadása mindig nagy politikai játszma az ellenzék és a kormány között. De léteznek olyan kritikus helyzetek, amikor ezt a lelkiismeretre hagyatkozva mellőzni kell! Ennek nyomát sem látjuk! Január 10-én aztán mintha mi sem történt volna, majd folytatódik tovább a parlamenti perpatvar, a felelőtlen politikai játszmák és a hatalmi harc közepette a képviselők valószínűleg továbbra is képtelenek lesznek az emberek megsegítése érdekében kompromisszumra.

Pedig Boris Kollár házelnök helyében bezárnám a parlament minden kapuját, bedeszkáztatnám az ablakokat, megerősíteném a parlamenti őrséget, feltöltetném elegendő kajával és kávéval a büfét, és addig nem engedném haza a honatyákat, ameddig nincs jövő évi költségvetés! Bármilyen, mert még a legrosszabb is jobb a semmilyennél, a provizóriumnál, mert azt az emberek nem élik túl!

Per pillanat teljesen mellékes minden egyéb: az előrehozott parlamenti választások időpontja és kiírásának módja, hogy referendummal vagy alkotmánytörvény-módosítással valósítják meg, illetve szakértői kormány lesz, vagy a jelenlegi húzza tovább addig az „igát”!  Kit érdekel, hova ülnek, hol helyezkednek a hátralévő időben a parlamenti képviselők, hány felé osztódik a legerősebb kormánypárt, ki marad Matovičcsal és ki lesz az, aki ezentúl még köszönni se fog neki, vagy Sulík kielégült-e az újabb kormánybuktatással. Csak egyetlen egy dolog fontos: a jövő évi költségvetés elfogadása! Utána jöhet a vízözön!

Egyedüli esélyünk talán még az lehet, hogy a képviselőknek bevillannak az előrehozott választások, ahol a szavazók minden bizonnyal emlékezni fognak a képviselők felelősségére a rezsiárak hatalmas emelkedésében, mennyire nem álltak az emberek oldalán, mennyire és hogyan akadályozták az energiaárak kompenzálását!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »