Zárjon be mindent, és ne posztoljon – így úszhatja meg a betörést a nyaralása alatt

Az ablakokat és ajtókat gondosan zárjuk be, áramtalanítsuk a készülékeket és használjunk otthonvédelmi eszközöket – ezeket tanácsolják a biztonsági szakemberek nyaralás előtt. A rendőrség arra is felhívta a figyelmet: az is veszélyes lehet, ha utazásunk alatt kiposztoljuk, éppen merre járunk.

Levelekkel teli postaláda – ez egyik olyan tipikus hiba, amelyet sokan elkövetnek, amikor nyaralásra indulnak. Ebből ugyanis bárki arra következtethet, hogy az ingatlanban egy ideje senki nem járt, vagyis könnyű prédája lehet a betörőknek.

Többek között erre hívta fel a figyelmet a rendőrség bűnmegelőzési osztályvezetője Híradónknak. Németh Ágnes azt tanácsolta a nyaralni indulóknak: ha tehetik, kössenek biztosítást otthonukra és értékes ingóságaikra.

Hírdetés

„Meg kell nézni, hogy minden ablak be van-e zárva, és amikor kimegyünk a lakásból az ajtót is bezárjuk, esetleg áramtalanítunk, ha olyan értékes berendezések vannak. Ha van erre lehetőségünk, akkor különböző biztonságtechnikai eszközökkel is elláthatjuk a lakást. Akár a távfelügyelettől kezdve, amikor be van kötve egy biztonsági céghez maga a lakás, és ha betörnek, akkora cég kijön és megnézi, hogy ki van ott, mit csinál” – részletezte Híradónknak Németh Ágnes.

Azoknak, akik akár több hétre is elutaznak, a biztonsági szakemberek azt tanácsolják: kérjenek meg valakit, hogy rendszeresen látogassa házukat. Az is segíthet, ha felhúzzák a redőnyt, vagy egy időre kinyitják az ablakokat.
Szintén komoly veszélyforrás lehet, ha a közösségi médiában megosztjuk, éppen hol nyaralunk. Könnyen hívhatjuk fel ezzel ugyanis rosszindulatú emberek figyelmét arra: otthonunk őrizetlenül áll. „Meg lehet ezt osztani, de ezt is javaslom ésszel csinálni, és soha nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen közösségi médiában a biztonsági beállításaik, azok megfelelőek legyenek és ne mindent kürtöljünk szét a nagyvilágnak. Nem tudhatjuk, hogy a mi egyszerű tengerparti posztunk, hova jut el másfél-2 óra alatt” – figyelmeztetett az osztályvezető.

Száz százalékos biztonság persze nem létezik, de érdemes minden elkövetnünk, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a betörés esélye. Autónkat inkább egy őrzött helyen parkoljuk le, kerti bútorainkat pedig zárt helyre pakoljuk.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »