Zakó László: "A cigányság létszámarányának további növekedése nem a probléma megoldásának irányába hat"

Zakó László: "A cigányság létszámarányának további növekedése nem a probléma megoldásának irányába hat"

A Jobbik zalai elnökét a Rikárdó­-ügy kapcsán kérdezte a Zaol.hu. – Novák Előd Jobbik-alelnök internetes bejegyzésével csupán egy apró porszemet dobott a cigányság közösségi beilleszkedési zavarairól szemérmesen hallgató kormányzati kommunikáció állóvizébe. Az, hogy ebből valakik tajtékzó hullámokat kívánnak korbácsolni, azt jelenti, hogy olcsó vállveregetéseket akarnak begyűjteni azoktól, akik elefántcsonttornyukból mit sem érzékelnek a társadalmat szétfeszítő problémáról – kezdte Zakó László.

– A makói kisfiú természetesen nem célpontként, hanem szemléletes példaként lett a közösségi oldalon megemlítve. Példa arra vonatkozóan, hogy – ha éppen nem is ő, hanem nagy általánosságban a cigányság egészét tekintve – sok cigány gyermek születik nagyon fiatal lányanyától sokadik kistestvérként, ami „csupán” attól gond, hogy őt nagy valószínűséggel a segélyekből élő család, csonka család, a magányos lányanya nem tudja tisztességesen felnevelni. Elfogadva azt, hogy a bűnözésnek nincs semmilyen genetikai magyarázata, mégis tény, hogy sok cigány származású ember van a börtönökben. Miközben a cigányság a magyar népesség 15­-20 százalékát adja, addig a börtönökben arányuk 60­-70 százalék. Szociális, iskolázottsági, elhelyezkedési mutatószámaik alapján igenis kijelenthető, hogy létszámarányuk további növekedése nem a probléma megoldásának irányába hat. Zalai bentlakásos iskolában tett látogatásom tapasztalata is azt igazolja, hogy még ott is gyakori, hogy 14­-15 éves lányok tűnnek el az iskolarendszerből állapotosan, akik már soha nem folytatják tanulmányaikat 20 évesen négy gyermek mellett.

Zakó László azt is hozzátette: miután az eddigi kormányzó politikai pártok parlamenti székbe ültetett cigány képviselői sem tettek semmi érdemlegeset a probléma megoldása érdekében, különösen pikáns, hogy most verbálisan aktivizálták magukat. Mindaddig nem is fog semmi érdemben változni, amíg a társadalomtól hermetikusan elzárt politikusok a brüsszeli súgólyuk felé fordulva hangzatos lózungokat pufogtatva igyekeznek saját pecsenyéjüket sütögetni.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »