Zabálják a németek a magyar élelmiszereket

Zabálják a németek a magyar élelmiszereket

 

Meghaladta az egymilliárd eurót tavaly a Németországba irányuló magyar agrárexport az előzetes adatok szerint. Így Németország önmagában 12 százalékkal részesedett a 8 milliárd euróra becsült teljes hazai agrárkivitelből 2013-ban, és továbbra is az egyik legmeghatározóbb külpiacunknak számít. A Németországgal szembeni magyar agrárszaldó tízéves csúcsot döntöget.

Dinamikusan bővül a magyar-német kétoldalú agrárkereskedelem – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára Berlinben a világ legnagyobb szabású mezőgazdasági vásárán, a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche). Az utóbbi három évben az export ugrásszerűen nőtt, az import pedig viszonylag stabil maradt, így az agrár-külkereskedelmi mérleg többlete német vonatkozásban tavaly tízéves csúcsra szökött föl az előzetes becslések szerint – mondta az államtitkár.

A VM korábbi becslései szerint a teljes hazai agrárexport mintegy 8 milliárd eurót tett ki 2013-ban, így ebből a Németországba irányuló, egymilliárdos kivitel 12 százalékkal részesedhetett. Ezzel Németország továbbra is az egyik legfontosabb magyar agrárgazdasági célországnak számított Románia és Szlovákia mellett, sőt valószínűleg az első helyet foglalta el az agrárexport célországainak rangsorában.

A prémium termékeket szeretik a németek

Magyarország prémium termékekkel, például kézműves borokkal, fűszerkrémekkel, marcipándesszertekkel, vadhús- és mangalicakészítményekkel jelentkezik. Ezeknek a magas hozzáadott értékű és természetes alapanyagokból készülő termékeknek a forgalmát kell növelni elsősorban – mondta Kardeván Endre.

Hírdetés

A berlini vásár az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Kardeván Endre tárgyalt az egy hónapja megalakult német kormány mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterével. Hans-Peter Friedrich, a bajor CSU politikusa az előző ciklusban belügyminiszter volt, jól ismeri Magyarországot és a berlini vásárra érkezett vendégek sorában az elsők között fogadta a magyar kormány képviselőjét. Ezt – írja az MTI – nagyon jó jelnek értékelte Kardeván Endre, aki többek között a holland, a lengyel, az orosz és a grúz szakminiszterrel is folytat kétoldalú megbeszéléseket.

Az idén huszonkét magyar cég mutatkozik beA pénteken megnyílt vásárra 1650 kiállító érkezett, ami 15 éve a legnagyobb szám, és 70 ország mutatkozik be, ami rekord a rendezvény 88 éves történetében. A január 26-áig tartó vásárra 400 ezer látogatót várnak. Magyarország 42. alkalommal vesz részt a Nemzetközi Zöld Héten, az Agrármarketing Centrum szervezésében 14 kiállító összesen 22 cég termékeit mutatják be.A Nemzetközi Zöld Hét politikai kísérőrendezvényeként az idén hatodik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozóját, a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA). Az idei tanácskozás fő témája az élelmezésbiztonság, ami nagy kihívás minden országnak, hiszen a következő fél évszázadban nagyjából 60 százalékkal kellene növelni az élelmiszertermelést, hogy ne legyen éhínség – mondta Kardeván Endre.

A családi gazdaságokkal válaszolhatunk a kihívásokra

A magyar álláspont szerint a kihívásra a válasz mindenekelőtt a családi gazdaságok fejlesztése, és a helyi termékek forgalmazásának és fogyasztásának ösztönzése, ami a szállítási költségek csökkenése révén megfizethetőbbé teszi az élelmiszert. Ez Németország és Magyarország zászlaján is fenn van – mondta az államtitkár.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2014-re meghirdette a családi gazdaságok évét, és az egyik legnagyobb szabású rendezvényt Budapesten tartják a kormány közreműködésével március 4-től 7-ig, Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról címmel. A magas szintű konferenciára a berlini agrárminiszteri csúcstalálkozó valamennyi résztvevőjét meghívják – mondta Kardeván Endre.

(Forrás: Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság)


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »