Z elveszett városa és Percy Fawcett rejtélyes eltűnése

A Z elveszett városa című film 2016-ban jelent meg Charlie Hunnam főszereplésével. Ez állítólag Percy Fawcett valódi élettörténetén alapszik, s Nagy-Britannia egyik legnagyobb felfedezőjeként harangozták be a promóterek. John Hemming számára azonban, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik az amazonasi népeknél tett látogatások terén, ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Állítása szerint, amely a Spectator -ban jelent meg, valójában Fawcett egy bolond, rasszista személy, aki annyira inkompetens, hogy az egyetlen általa szervezett expedíció is egy öthetes katasztrófa volt.

 

A film (és a David Grann által írt könyv, melyen a film alapszik) látszólag egy sokkal együtt érzőbb képet fest a férfiről és kalandjairól, s mint az elvárható, arra a kalandra fókuszál, amelyről elhíresült: a címben szereplő Z városának kutatására. De hogy lehetett a felügyelő megszállottja egy olyan kutatásnak, ami végül bukással végződött? És el tudunk-e egyáltalán mesélni egy történetet úgy, hogy elkanyarodunk a képzelvilágtól?

 

Amióta az európaiak először betették a lábukat az Újvilágba, azóta keringenek történetek egy dzsungelben lévő legendás aranyvárosról, melyre olykor El Dorado-ként hivatkoznak. Francesco Orellana, spanyol konkvisztádor volt az első, aki a híres város nyomába eredet a Rio Negro mentén. 1925-ben, 58 éves korában, Percy Fawcett felfedező bevetette magát a brazil őserdőbe, hogy felkutathassa az általa Z-nek nevezett rejtélyes, elveszett várost. Ő és csapata nyom nélkül odaveszett, és története napjaink egyik legnagyobb újdonságának bizonyult. A számos mentőakció ellenére is Fawcett-et sohasem találták meg. Vajon meggyilkolták az amazóniai törzsek? Létezik-e tényszerű alapja Z elveszett városának?

 

Percy Harrison Fawcett ezredes 1867-ben Angliában született és egy híres brit felfedező volt, akinek a legendás kalandjai elbűvölték a világot. Fawcett a hadsereg egyik tisztje és egy képzett felügyelő volt, továbbá egyike az utolsó nagy területi felfedezőknek – ők olyan emberek, akik a térképen található fehér foltok felderítésére vállalkoznak alig több felszereléssel, mint egy bozótvágókés és egy iránytű. Éveken át képes volt túlélni a vadonban kapcsolat nélkül, és olyan törzsekkel is barátságot kötött, akik még soha nem láttak fehér embert. Az Amazonasban véghezvitt hőstettei könyveket és Hollywood-i filmeket inspiráltak. Az Indiana Jones állítólag Fawcett történetein alapszik.

 

Percy Harrison Fawcett ezredes ( Wikimedia Commons )

 

Az amazóniai vadon akkora méretű volt Fawcett idejében, mint az USA, és az egyik utolsó felfedezésre váró terület volt a térképen. 1906-ban a Királyi Földrajzi Társaság, ami egy brit szervezet, szponzorált tudományos expedíciókat. Ez kérte fel Fawcett-et arra, hogy a Brazília és Bolívia közötti határ egy részét felmérje. 18 hónapot töltött Mato Grosso vidékén és a sok felfedezőútja során Fawcett a vidéken található elveszett civilizációk megszállottjává vált.

 

Az Amazonas vadonja Brazíliában, ahová Percy Fawcett számos expedíciót vezetett. ( Wikimedia Commons )

 

Fawcett leírása Z városáról

 

Fawcett 1912-ben fogalmazott meg az általa Z-nek nevezett elveszett városról szóló teóriákat. Meggyőződését részben Machu Picchu elveszett városának 1911-es újrafelfedezése táplálta, amelyet a perui Andok-hegység rejtett.

Utazásai során Fawcett mendemondákat hallott egy titkos városról, melyet a chilei dzsungel rejtett. A szóbeszéd szerint ennek a városnak az utcáit ezüsttel burkolták, míg tetőit arannyal fedték be. Fawcett-nek megvolt a maga különleges elképzelése arról, hogyan is nézhetett ki Z.

Brian nevű fiának írt egyik levelében ez állt:

Arra számítok, hogy a romok monolitikusak lesznek, idősebbek a legrégebbi egyiptomi felfedezéseknél. A Brazília sok részén felfedezett feliratokból ítélve, a lakosság alfabetikus írást használt, ami kapcsolódik számos ősi európai és ázsiai íráshoz. Keringenek pletykák is egy különös fényforrásról az épületekben, ami egy olyan jelenség, mely borzalommal töltött el minden indiánt, aki látta.

Az általam Z-nek nevezett központi hely – ami az én fő célom – egy magas hegyek által uralt völgyben van. A völgy úgy 10 mérföld széles, a város pedig annak közepén, egy magaslaton foglal helyet és egy domborúra feltöltött kőút vezet oda. A házak alacsonyak és nincsenek rajtuk ablakok, ugyanakkor egy piramisformájú templom található ott. A helyiek eléggé sokan vannak, háziállatokat tartanak, és fejlett bányászatot folytatnak a környező hegyekben. Nem messze onnét van egy másik város, melynek lakói Z-hez képest silányabban élnek. Messze délen egy újabb nagyváros van félig betemetve és teljesen lerombolt állapotban.

 

Az 512-es kézirat

 

1920-ban Fawcett belebotlott egy iratba a Rio de Janeiro-i Nemzeti Könyvtárban, melyet az 512-es kéziratnak hívnak. Egy portugál felfedező írta 1753-ban, aki azt állította benne, hogy egy fallal övezett várost fedezett fel mélyen az amazonasi őserő Mato Grosso régiójában, ami az ókori görögökre emlékeztette. A kézirat egy elveszett, ezüsttől rogyadozó városról szólt, melyben többemeletes épületek, magasba törő diadalívek és olyan széles utcák vannak, melyek egy tóhoz vezetnek, melyen a felfedező két fehér indiánt látott egy kenuban. Az épület oldalain olyan faragott betűk voltak, amelyek látszólag hasonlítottak a görög vagy a korai európai ábécére. Ezeket az állításokat elvetették azok az archeológusok, akik szerint a dzsungelek nem foglalhatnak magunkban ilyen hatalmas városokat, azonban Fawcett számára minden összeállt.

 

Az 512-es kézirat lapjai ( Wikimedia Commons )

 

Hírdetés

1921-ben Fawcett elindította az első expedícióját Z felkutatására. Nemsokkal az indulást követően őt és csapatát demoralizálták a dzsungel nehézségei, a veszélyes állatok és a fokozódó betegségek. A felfedezőút dugába dőlt, de Fawcett még ugyanabban az évben útra kelt a mesés város felkutatására. Ezúttal Bahiából (Brazília) egymagában. Három hónapig tartó utazást követően ismét visszafordult.

 

Percy Fawcett eltűnése

 

Percy Z felkutatására tett utolsó kísérlete a teljes eltűnésében csúcsosodott ki. 1925. áprilisában még egy utolsó kísérletet tett Z megtalálására. Ezúttal jobban felszerelkezve és az újságok, valamint az olyan társaságok által jobban finanszírozva, mint amilyen a Királyi Földrajzi Társaság és a Rockefellerek.

Jó barátja, Raleigh Rimell, valamint annak legidősebb, 22 éves Jack nevű fia, illetve két brazil munkás is csatlakozott hozzá.

május 29-én Fawcett és társai elérték a felfedezetlen terület szélét, bevetették magukat a dzsungelbe, melyben még idegen sosem járt. Egyik levelében kifejtette, hogy a Felső Xingu-t szelték át, ami az Amazonas-folyó egyik délkeleti mellékfolyója, majd visszaküldték az egyik brazíliai utastársukat, aki egyedül kívánta folytatni az útját. A csapat egészet a Döglött Ló Táborig jutott, ahonnét Fawcett öt hónapon át jelentéseket küldött, majd az ötödik hónapot követően ezek abbamaradtak. Utolsó jelentésében Fawcett egy üzenetet küldött Nina feleségének, melyben kijelentette: „Reméljük, hogy néhány napon belül átjutunk ezen a vidéken. . . Semmilyen kudarctól nem kell tartanod.” Ez volt az utolsó eset, hogy bárki hallott volna felőlük.

 

Az expedícióról korábban azt állították, hogy a tervek szerint egy évig tartott volna, így miután két év telt el egyetlen szó nélkül, az emberek aggódni kezdtek. Számos expedíció indult válaszok után kutatva, de sokuk Fawcett-hez hasonlóan végezte. Egy Albert de Winton nevű újságíró elment felkutatni a csapatát, de soha sem tért vissza. Összesen 13 felfedezőutat indítottak, hogy fényt deríthessenek Fawcett sorsára, és több mint 100 ember vesztette el az életét vagy csatlakozott a felfedezőhöz és veszett el a dzsungelben. Emberek ezrei kérvényezték, hogy részt vehessenek a felfedezőutakon, és több tucat indult a felkutatásukra a következő évtizedekben.

 

Wikimedia Commons )

 

A mentőakciók egyikének hivatalos beszámolója szerint Fawcett a Kululene folyón halad felfelé és egy indián törzsfőnök megsértése miatt ölték meg. Ez manapság a leginkább elfogadott történet.

Fawcett azonban mindig is a terület bennszülöttjeivel való pozitív kapcsolatok fenntartásáról beszélt, továbbá az, ahogyan az őslakosok visszaemlékeznek rá, egybevág azzal, amit Fawcett papírra vetett.

Egy másik eshetőség szerint ő és csapata egy olyan balesetben lelhette halálát, mint amilyen a fulladás vagy valamilyen betegség.

A harmadik lehetőség szerint elővigyázatlanok voltak, kirabolták, majd meggyilkolták őket. Nem sokkal előttük egy forradalom dúlt azon a vidéken és renegát katonák bujkáltak a dzsungelben. Számos alkalommal előfordult, hogy egy ilyen expedíciónak az első hónapjaiban az utazókat feltartóztatták, kirabolták és bizonyos esetekben meg is gyilkolták a lázadók.

 

1952-ben a közép-brazíliai Kalapalo indiánok arról számoltak be, hogy néhány felfedező kelt át a területükön és azért gyilkolták meg őket, mert csúnyán beszéltek a falu gyermekeivel. Beszámolójuk részletei arra engednek következtetni, hogy Percy Fawcett, Jack Fawcett és Raleigh Rimmell voltak az áldozatok. A beszámolót követve Orlando Villas Boas, brazil felfedező, kutatta a feltételezett területet, ahol meggyilkolhatták őket és emberi csontokat talált olyan személyes tárgyak mellett, mint egy kés, gombok és kis fém tárgyak.

 

Orlando Villas Boas két Kalapalo indiánnak és Fawcett ezredes feltételezett csontjaival, 1952

Wikimedia Commons 

 

A csontokat számos vizsgálatnak vetették alá. Fawcett családtagjainak DNS-e nélkül, akik elutasították a mintavételi kérelmet, nem nyerhetünk megerősítést a maradványok beazonosítását illetően. A csontok jelenleg a Sao Paulo-i Egyetem Törvényszéki Orvosi Intézetében vannak.

Miközben Fawcett Z nevű elveszett városát soha nem találták meg, számos ősi várost, illetve vallási helyek maradványait fedezték fel Guatemala, Brazília, Bolívia és Honduras őserdőiben.

Az új átvilágító (szkennelő) technológiának köszönhetően egy olyan ősi város megtalálása is lehetségessé válhat, mint ami Z legendáit táplálta.

 

Top image: Illustration of El Dorado, licensed for reuse. ( TheRavens)

 

Forrás / Original article: http://www.ancient-origins.net/unexplained-phenomena/lost-city-z-and-mysterious-disappearance-percy-fawcett-003265

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post Z elveszett városa és Percy Fawcett rejtélyes eltűnése appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »