XVI. Benedek válaszol az írását ért kritikákra

XVI. Benedek emeritus pápa áprilisban hosszú írást közölt a Klerusblatt német folyóiratban, mely az Egyházban jelen lévő visszaélési botrányok eredetét, és azok lehetséges megoldását elemzi. Az írásra – különösen Németországban, számos kritika érkezett, melyekre a Herder Korrespondenz hasábjain válaszolt az emeritus pápa.

XVI. Benedek azt írja, hogy a számos negatív reakció megerősítette központi alapvetését, mely szerint a hitehagyás és a hittől való elidegenedés a válság középpontja. Ezt támasztja alá, hogy írásának kritikájában sokan meg sem említik Isten nevét.

Az emeritus pápa a német folyóiratban megjelent írásában a megfogalmazott kritikák egy „általános hiányosságára” mutat rá, mely azt mutatja, elgondolásának lényegi megértése kudarcot vallott, nem értették meg. A portálunk által exkluzivitásban magyar nyelvre lefordított és publikált írásban (az első rész ITT, a második rész ITT érhető el), XVI. Benedek a szexuális forradalom hatásait is vizsgálta, az erkölcsteológia összeomlásáról az 1960-as években, és arra tesz javaslatot, hogy az Egyház miként kellene válaszoljon azzal, hogy felismeri: „A helyes utat csak az Urunk, Jézus Krisztus iránt tanúsított engedelmesség és szeretet tudja megmutatni.”

Hírdetés

Az írásra heves reakciók érkeztek, különösképpen Németországban, ahol a bajor emeritus pápa már régóta folyamatos kritika tárgya. Egy említett példa alapján – XVI. Benedek megjegyzi, egy német történész által írt, négy oldal hosszú kritikában „az Isten szó nem jelenik meg”, habár a kritikai írásban a hitehagyás a legfőbb vádja a professzornak.

Egy ilyen kritika az emeritus pápa szerint „megmutatja, mennyire komoly a helyzet, amikor az „Isten” szó, úgy tűnik, még a teológiában is peremre kerül”.

„Amennyire én meg tudom ítélni, a legtöbb reakcióban Isten neve egyáltalán nem jelenik meg” – írta az emeritus pápa. „Ezért a központi kérdés, amelyet szerettem volna felvetni, arról nincs érdemi párbeszéd” – zárja gondolatait XVI. Benedek.

Forrás és f
otó: CNA/Catholica.ro

Magyar Kurír
(ki)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »