WTF?!

WTF?!

A magyar adóhatósági vezetők és Fidesz-közeli üzletemberek  – köztük Habony Árpád és a Századvéget vezető Hahn Péter) kitiltása olyan sztori, amit mintha kifejezetten a Jobbegyenes wtf rovata számára írtak volna. Az első felkiáltás, ami a híreket olvasva kibuggyan az emberből az, hogy „mi a f…sz van?!” És, ahogy az újabb, és újabb csepegtetett infómorzsák érkeznek, ez a második és a harmadik mondat is.

A legszebb, hogy az ügy kiválóan kézre áll a ballib és a kormánypárti valóságértelmező kis-s nagyiparosok számára is. Hiszen egyik oldalról, lám itt a bizonyíték, micsoda korrupt balkáni maffiaállammá tették az országot Orbánék, míg a másik olvasat szerint a szemét amerikaiak így állnak bosszút a gazdasági szabadságharcárt.

Azt azért valljuk be: az ÁFA-visszatérítések bicskanyitogató botrányát simán elkenő NAV vezetői, vagy a tisztességesnek még csak látszani sem akaró oligarcha-playboy Habony és a kutatóintézetnek álcázott kormányzati propaganda-központ vezetője, Hahn tényleg nem azok a figurák, akikről lehetetlen elképzelni, hogy amcsi cégeket akartak kenőpénzekre lehúzni.

Ugyanakkor a kitiltásokról szóló beszámolókból egy elem gyanúsan hiányzik. Ha ezeket az arcokat tényleg azért nyilvánították nem kívánatosnak az Államokban, mert komoly bűncselekményekkel alaposan gyanúsíthatóak, akkor miért nem emelnek vádat ellenük? Ha emeltek, hogyhogy nem tudunk róla? Ha idegen állampolgárként Los Angelesben elkötök egy autót, akkor aligha úszom meg azzal, hogy kidobnak az országból, minden bizonnyal bíróság előtt kell felelnem az elkövetett bűncselekményért.

Hírdetés

Lehetséges, hogy az adóhatóságot olyan ember vezeti, aki ellen eljárás folyik Amerikában? Lehetséges, hogy az USA úgy tilt ki valakit a területéről, hogy valójában nem is vádolható semmilyen jogszabálysértéssel? A válasz sajnos mindkettőre határozott igen.

A magyar politikai kultúrába, a mindennapos sunyítások állott levegőjű világába nagyon is belefér, hogy elintézik a dolgot annyival, hogy „nyugalom, Ildi, ki a franc tudja itt Magyarországon, hogy a világ másik végén bűnöző vagy?”

Ugyanakkor az amerikai külpolitika jellemző eszköze, hogy azokat a politikusokat, vagy a hozzájuk közel álló üzletembereket, akikre Uncle Sam éppen ferdén néz, kitiltják egy időre az országból. Ez az emberi jogok helyzetéért aggódó nyilatkozatok és a szarrá bombázás közötti egyik lépcsőfok (nyugalom: ez egyik első lépcsőfok a nagyon sok közül.) A kormányközelinek igazán nehezen nevezhető ATV összeállítása is arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani eljárás feltűnően hasonlít az orosz politikai és gazdasági elit kitiltásához, és, mivel egyelőre a „politikai szint alatti” figurákat érinti, „figyelmeztető jellegűnek tűnik”.

Tényleg az. Két dologra hívhatja fel a figyelmünket. 1. A hazai oligarcha-elit kisstílű, amatőr, de legalább gátlástalan és agresszív prosztókból áll, akik még ahhoz is bénák, hogy a magáncégek és a politika viszonyát nálunk sokkal engedékenyebben kezelő Amerikában is lebukjanak. 2. Hű szövetségesünk és barátunk, az Egyesült Államok a saját külpolitikai irányvonalától való legcsekélyebb eltérést (mondjuk az oroszok elleni szankciók bírálatát) is finom, majd egyre erősödő atyai tockosokkal jutalmazza. 3. Mind a kettő igaz. Ez a legvalószínűbb verzió, és egyben állatorvosi lova nagyjából mindennek, amiért már 25 éve újra, meg újra elkeseredetten kérdezgetjük?: „mi a f…sz van?!”

 


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »