WP: Trump megrázta az amerikai establishmentet kampányához hű populista beiktatási beszédével

WP: Trump megrázta az amerikai establishmentet kampányához hű populista beiktatási beszédével

Mielőtt ismertetném az alábbiakban a fővárosi amerikai lap főbb cikkét Trump tegnapi beavatásáról, néhány szó arról, hogy mi lesz itt látható az elkövetkező órákban:

– Először a főbb amerikai lapok reagálását ismertetem.

– Utána jönnek szemelvények a nem amerikai sajtóból

– Legvégén más témákból teszek ki olyan cikkismertetéseket, amelyek a jelek szerint most is nehezen találják meg útjukat a hazai sajtószervekhez és médiumokhoz, valamint rajtuk keresztül a nyilvánossághoz, illetőleg olyan cikkeket ismertetek, amelyekből netán kihagyták vagy a lényeget, vagy a fontosabb momentumokat.

 

 THE WASHINGTON POST

Trump megrázta az amerikai establishment kampányához hű populista beiktatási beszédével címmel a lap így kezdte tegnapi összefoglalóját az elnöki beszédről közvetlenül annak elhangzása után:

„Máshoz nem hasonlítható kampány után Trump elnök olyan beiktatási beszédet mondott, amely ténylegesen semmi más ilyenhez nem hasonlítható: populista nyilatkozatot, amellyel közvetlenül a washingtoni hatalmi struktúrát vette célba, miközben határozottan kifejezte az ’Amerika az első’ üzenetét, amely bevitte őt a Fehér Házba”.

Hírdetés

A lap emlékeztet arra, hogy Trump beszéde annyiban azért Reagan elnökére hasonlított, hogy Reagan beiktatásakor kijelentette, „A kormány nem megoldás, hanem a probléma”.

 

A lap a beiktatási beszédről  szóló egy másik cikke ezt a címet kapta: Trump beiktatási beszéde éles szakítás a múlttal – és pártjával.

A cikk idézi Craig Shirleyt, Ronald Reaganról írt több könyv szerzőjét, aki elmondta: „Igazi Trump volt ez; valódi hadüzenet a washingtoni establishmenttel és Obama elnökkel szemben… nagyon haszonelvű beszéd.”

Elvin Lim, a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy a beszéd „Nagy szakítás a beiktatási beszédek múltjával: míg mások a folyamatosságot hangsúlyozták, ő kiemelte, ez éles szakítás mindennel, ami korábban volt.

Douglas Brinkley, elnöki történész kijelentette: „Ez nem egy konzervatív ideológus vagy egy hagyományos értelemben vett republikánus beszéde volt, hanem nativista /a fehér amerikaiak védelme a bevándorlókkal szemben/, hazafiaskodó beszéd volt. Az emberek világszerte meg lesznek rémülve,  hogy sorsukra hagyjuk őket, és egy erődítmény Amerikát hozunk létre. Márpedig ez a szteroidot szedő amerikai nacionalizmus”.

Egy megint más cikkében a lap címében ezt emeli ki: Trump hivatalba lép és azt ígéri, hogy véget vet ’az amerikai mészárlásnak.

Trump, írja, kampánybeszédének központi érveit megismételve élesen elítélte az általa most már vezetett országban uralkodó állapotokat. Azt mondta, a közösségek lepusztultak, burjánzik a bűnözés, krónikus a szegénység, működésképtelenek az iskolák, ellopták az emberek vagyonát, miközben a rozsdás gyárak szerteszét hevernek síremlékekként”.

 

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »