WP: kiderült, hogyan zárná le Trump az ukrajnai háborút

WP: kiderült, hogyan zárná le Trump az ukrajnai háborút

Donald Trump volt amerikai elnök bizalmas körökben arról beszélt a Washington Post forrásai szerint, hogy azonnal véget vetne Oroszország ukrajnai háborújának, ha nyomást gyakorolna Ukrajnára, hogy adjon át bizonyos területeket. Egyes külpolitikai szakértők szerint Trump ötlete Vlagyimir Putyin orosz elnököt jutalmazná, és elnézné a nemzetközileg elismert határok erőszakos megsértését, írja a Portfólió.

Ukrajnát egy békemegállapodás keretében arra kényszeríthetik, hogy "adja át" az oroszok által annektált Krím félsziget és a donbaszi határvidéket, azaz Donyeck és Luhanszk területét Oroszországnak – már ha megvalósulna Donald Trump volt amerikai elnök állítólagos terve, amelyről olyan személyek számoltak be, akik erről Trumppal vagy tanácsadóival egyeztettek.

Hírdetés

Trump korábban dicsekedett azzal, hogy az idén ősszel történő újbóli megválasztása esetén szerinte 24 órán belül, még hivatalba lépése előtt képes lenne tárgyalni egy békeszerződésről Oroszország és Ukrajna között. Ennek ellenére nyilvánosan nem határozta még meg, meddig lenne hajlandó elmenni a több mint két éve dúló háború lezárása érdekében.

A republikánus elnökjelölt állítólagos terve teljesen szembemenne a demokrata Joe Biden elnök politikájával, amely az orosz agresszió megfékezésére és az Ukrajnának nyújtott katonai segítségre helyezte a hangsúlyt. A Washington Post által megkeresett egyes külpolitikai szakértők szerint Trump terve megjutalmazná Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és elnézné a nemzetközileg elismert határok erőszakos megsértését.

Az amerikai Kongresszus képviselőháza a várakozások szerint a héten szavazhat az Ukrajnának nyújtandó 60 milliárd dolláros segélyt is tartalmazó, szenátus által már elfogadott törvényjavaslatról (vagy annak módosított változatáról). Az azt ellenző, Trump-lojalista radikális képviselők azonban a házelnök eltávolításával fenyegetőznek, ha Mike Johnson szavazásra bocsátaná a tervezetet.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »