Wladár Sándor: Hosszú Katinka talán nem is a testét, hanem az agyát edzi

Wladár Sándor: Hosszú Katinka talán nem is a testét, hanem az agyát edzi

A Magyar Úszó Szövetség vezetőjének alapelve szerint az úszó fontosabb, mint az edző. Ennek jegyében mindenben támogatták a tavaszra igen nehéz helyzetbe került Hosszú Katinkát.

“Nyilvánvalóan bennem is volt bizonytalanság, hiszen a Shane Tusuppal való viszony valóban megromlott.
Én ahányszor nyilatkoztam, másokkal ellentétben mindig elmondtam, hogy számomra mindig a versenyző fontosabb, mint egy edző, és igazam lett.
Katka, mielőtt Petrov Árpáddal összekapcsolódtak volna a mindennapi munkában, felhívott, és kérte azt a segítséget, hogy a szövetség tegye lehetővé a nyári glasgow-i Európa-bajnokságot megelőzően, hogy Petrov Árpád fel tudja őt készíteni. Mi azt mondtuk, hogy természetesen

Katka bármit kérhet,

és őszintén gondolom, hogy ez így van. A lehetőségeinkhez képest mindent meg is fogunk adni” – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

Petrov Árpád hazahozatalában tehát Wladár elmondása szerint igen nagy szerepe volt a MÚSZ-nak, azokat a feltételeket, amiket megfogalmaztak új tanítványával, maradéktalanul teljesítették, ha ez nem így lett volna, “Árpád most nem biztos, hogy Katka edzője”.

Hírdetés

Arról is beszélt, hogy eddig mindenki elégedett lehet Hosszú Katinka és Petrov Árpád együttműködésével. A háromszoros olimpiai bajnokot pedig extrém képességei emelik a sportág történetében szinte mindenki fölé.

“Jól látható, hogy a glasgow-i egy aranyat követően azért erőteljes fejlődést mutat Hosszú Katinka. Magára talált, egyre jobb, közelít a csúcsformája felé. Katka egészen különleges ember. Én láttam 2013-ban a Komjádiban számos alkalommal Shane-nel edzeni, meg sok más versenyzőt is láttam, magamat is beleértve, és
valami egészen extrém terhelést képes elviselni. Valahogy mindig az volt az érzésem, hogy nem is a testét edzi, hanem az agyát, hogy hogyan tudja elviselni az oxigénhiányos környezetet.
Ez egy nagy dolog, mert az agyat kikapcsolni edzés, versenyzés közben, hogy elviseld a fájdalmat, elsősorban az oxigénhiányos környezetet, az egy nagyon nehéz műfaj.”

Wladár megítélése szerint “több mint dicséretesen, fantasztikusan versenyzett a rövidpályás világbajnokságon”.

A sportvezető jelezte, hogy jövőre is gyakorlatilag szabad keze lesz a kialakult sikerpárosnak.

“Leadták a felkészülési tervüket, látjuk, hogy a jövő évi világbajnokságig milyen munkát szeretnének ellvégezni. Természetesen ehhez is minden támogatást és segítséget meg fogunk adni, a felkészülési tervet anyagilag is fogjuk támogatni” – szögezte le Wladár Sándor.

2019 egyik legnagyobb sporteseményét, a két és fél hétig tartó vizes világbajnokságot júliusban rendezik a dél-koreai Kvangdzsuban,

a vb nagymedencés úszóversenyei július 21. és 28. között kerülnek sorra.

A Wladár Sándorral készült teljes beszélgetést szombat 18 órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »