Wimbledoni annyira túltolta a ruszofóbiát, hogy a teniszszövetség őket szankcionálta

Wimbledoni annyira túltolta a ruszofóbiát, hogy a teniszszövetség őket szankcionálta

A legpatinásabb tenisztorna, a wimbledoni idén áprilisban jelentette be, hogy a háború miatt megtiltja, hogy az idei versenyen orosz és belarusz játékosok induljanak a bajnokságon. A lépés sokakat meglepett, játékosok is tiltakoztak ellene, többek között Andy Murray, Rafael Nadal vagy éppen Novak Djoković – írja a Telex.

A döntés két dolog miatt volt különösen érdekes. Egyrészt az idei első grand slamen, az Australian Openen a világranglista második helyén álló orosz Danyiil Medvegyev a döntőig jutott, vagyis a kizárásával nagyon belenyúl az angol szövetség az elsőségért folytatott versenybe. Másrészt a döntést csak a wimbledoni tornát szervező All England Lawn Tennis Club hozta meg, a nemzetközi teniszszövetség (ATP) nem írta elő az orosz és belarusz játékosok kitiltását.

A wimbledoni magánakcióra adott válaszra egészen mostanáig kellett várni. Az ATP (és a nőket képviselő WTA) bejelentette, hogy a wimbledoni tornán idén megszerzett pontok nem számítanak bele a világranglistás helyezések kiosztásához elengedhetetlen pontgyűjtögetésbe.

Hírdetés

A döntés azért különösen súlyos, mert a négy grand slam az év négy legnagyobb versenye, ezeken lehet a legtöbb pontot összegyűjteni. A wimbledoni tornát szervező angol szövetség a döntés után azt mondta, hogy kiállnak a korábbi tiltás mellett, és konzultálnak a többi grand slam-szervezővel a helyzetről. A pontok elvételét ugyanakkor indokolatlanul erős válaszreakcióként értékelték.

Az ATP korábban egyébként annyi szankciót hozott a háború miatt, hogy az orosz és belarusz sportolók csak független játékosként indulhatnak a tornákon, így nem kapnak sem himnuszt, sem országjelölést.

A wimbledoni döntés ellen tiltakozó teniszezők fő kifogása az volt, hogy a nemzeti hovatartozás miatti kitiltás teljesen szembemegy azzal a teniszhagyománnyal, hogy a nyílt bajnokságokra (a négy grand slam eredetileg amatőr torna volt, a 60-as évek végétől indulhatnak rajta profik és amatőrök, bár az amatőrök nyerési esélyei inkább csak szimbolikusak) bárki bekerülhet a teljesítménye alapján.

Az érintett játékosok között van a feljebb már említett világranglista második helyezett Danyiil Medvegyev a férfiaknál, rajta kívül a Top20-ban a férfiaknál a hetedik Andrej Rubljovot érinti a szankció. A nőknél a Top20-ban a hetedik, fehérorosz Arina Szabalenka, a szintén fehérorosz, 15. Viktorija Azarenka, valamint a huszadik helyen álló orosz Darja Kaszatkina nem indulhat Wimbledonban. A férfiaknál a Top20 és 50 között további három játékos érintett, a nőknél viszont további öt olyan játékos van, aki ki van tiltva Wimbledonból idén.

Az idei wimbledoni tornát június 27. és július 10. között tartják, úgyhogy még van némi idő a megegyezésre a felek között.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »