WikiLeaks: Porosenko Amerika besúgója volt; gazdái gyalázatos oligarchaként jellemezték

WikiLeaks: Porosenko Amerika besúgója volt; gazdái gyalázatos oligarchaként jellemezték

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratok szerint Petro Porosenko új ukrán elnök évekkel ezelőtt információkat szolgáltatott a kijevi amerikai nagykövetségnek az ukrán belpolitikai helyzetről – jelentette az orosz média csütörtökön.

A 2006-os keltezésű táviratok szerint Porosenko a korábbi elnök, Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk párt belső ügyeit ismerő személyként jelentkezett az amerikaiaknál, és az akkori koalíciós tárgyalásokról adott át információkat a nagykövetségnek.

Hírdetés

Ugyanakkor az orosz média által szemlézett dokumentumokból az is kiderül, hogy John Herbst akkori nagykövet megkérdőjelezte Porosenko információinak hitelességét. A diplomata úgy vélte, hogy Porosenko egy, a koalíción belüli hatalmi játszma részeként súgott, amelynek célja Julija Timosenko korábbi kormányfő és Olekszandr Turcsinov jelenlegi házelnök börtönbe juttatása volt.

Mindenesetre a Porosenko által az Egyesült Államoknak elmondottak a táviratok alapján korántsem voltak jelentős horderejű értesülések. Többek között arról informálta Herbstet, hogy akadoznak a narancsos forradalmat követő koalíciós egyezkedések Timosenko és Juscsenko pártjai között.

Az egyes esetekben az ukrán médiában megjelent hírekre hagyatkozó amerikai diplomáciai táviratok emellett azt írták Porosenkóról, hogy egy “gyalázatos oligarcha”, akit korrupcióval is megvádoltak. Ettől függetlenül az amerikai diplomácia teljes támogatásáról biztosította a nekik hűséget esküdő Porosenkót, miután megnyerte a májusi elnökválasztást.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »