WikiLeaks-levelek: Clintonnéék nagyon jól tudják, hogy Katar és Szaúd-Arábia pénzeli az Iszlám Államot

WikiLeaks-levelek: Clintonnéék nagyon jól tudják, hogy Katar és Szaúd-Arábia pénzeli az Iszlám Államot

Nyilvánosságra hozta Hillary Clinton titkos levelezésének második részletét a WikiLeaks kiszivárogtató portál. A Podesta-levelezésként elhíresült dokumentumok második adagjában a demokrata elnökjelölt arra utal, hogy szaúdiak és katariak is pénzelik az Iszlám Állam terrorszervezetet.

Hírdetés

Az első Podesta-leveleket szombaton szivárogtatta ki a Wikileaks. Julian Assange szervezete az eredeti tervek szerint hetente hozott volna nyilvánosságra újabb adag leveleket, de hétfőn és kedden megjelent az interneten a második és a harmadik adag levélcsomag is. Egyelőre a másodikról vannak részletes információk.

Clinton Podestán keresztül irányította Obamát?

Az egyik 2014-es e-mailben Hillary Clinton arról ír John Podestának – aki akkor éppen Barack Obama tanácsadója volt –, hogy egy 8 pontból álló terv kidolgozására lesz szükségük az Iszlám Állam legyőzésére. Kiemelte, hogy Irakba és Szíriába is katonai tanácsadókat kell küldeniük a kurd csapatok megsegítésére. Obama későbbi terve a megszólalásig hasonlított Clinton “ötletéhez”.

Az Iszlám Állam titkos finanszírozása is szerepel a levélváltásban. Clinton szerint az Öböl-menti államok, Katar és Szaúd-Arábia pénzügyi és logisztikai támogatást nyújt a terrorcsoportnak – annak ellenére, hogy a szíriai háború kirobbanása után látszólag együttműködtek a szunnita államok az amerikai csapatokkal a regionális konfliktus visszaszorítása érdekében.

A demokrata jelölt szerint "csak diplomáciai úton és a hagyományos hírszerzési módszerekkel" gyakorolhatnak nyomást a katari és szaúdi kormányra.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »