WHO: örökre titok maradhat, hogy a denevér, a tobzoska vagy más-e a "bűnös"

WHO: örökre titok maradhat, hogy a denevér, a tobzoska vagy más-e a "bűnös"

Az eddigi kutatások alapján feltételezhető, hogy egy köztes faj segítségével jutott át az új koronavírus a denevérről az emberre, azt azonban egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy milyen állatról van szó, és a nulladik páciens, vagyis az első emberi fertőzött, hogyan kapta el – írja a BBC nyomán a Magyar Hang.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyértelmű a természetes eredet – vagyis, hogy a vírus nem egy laboratórium terméke –, több tudós figyelmeztet azonban, hogy a kiindulópontot talán sosem sikerül majd megtalálni. Elképzelhető tehát, hogy örökre titok marad, ki és honnan kapta el először a betegséget. Abban azonban szinte minden kutató egyetért, hogy mindenekelőtt a vadvilággal való kapcsolat tehető felelőssé a járványért. A Kínában népszerű élőállatpiacok miatt több vírus szabadult már el, és a tudósok szerint ezúttal is a vadállatok kereskedelme miatt kerülhetett át a kórokozó az emberi szervezetbe.

Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírus-szakértője a BBC rádióműsorában hangsúlyozta, a kutatók régóta készültek valami hasonlóra, „a kérdés nem az volt, hogy kitör-e egy járvány, hanem az, hogy mikor”. Andrew Cunningham, a Londoni Zoológiai Társaság tagja elmondta, a mostani vírushoz hasonlót több alkalommal is megfigyeltek az elmúlt évtizedekben, az emberi tevékenység hatására jelentősen megnőtt az állatról emberre terjedő fertőzések kockázata.

Az állati eredetű vírusok akkor tudják az embert is megfertőzni, ha „dekódolják” az emberi sejtszerkezetet, és a sejtbe bejutva reprodukálják magukat. Az új koronavírus S-fehérjének egy alegysége az emberi sejtek felszínén levő ACE-2 receptorhoz kapcsolódva jut be a sejtbe, és kezdi meg sokszorosító hadműveletét. És mivel ezt nagyon hatékonyan végzi, lényegesen jobban fertőz, mint elődei.

Hírdetés

A BBC cikke megjegyezi, bár az állati eredet bizonyított, a hírhedt vuhani állatpiacon nem találták nyomát a vírusnak. – Elképzelhető, hogy a kórokozó máshonnan származik, és csak véletlenül került olyanok szervezetébe, akik kapcsolatba hozhatók az állatpiaccal – James Wood a Cambridge-i Egyetem professzora. – De tekintve, hogy ez egy állati eredetű vírus, adta magát a piaci eredet – tette hozzá Wood, aki rámutatott, ezek a piacok remek lehetőséget biztosítanak a kórokozóknak ahhoz, hogy az embereket is megfertőzzék.

James Wood emlékeztetett, hogy a 2003-as járványért felelős SARS-vírus a cibetmacskák közvetítésével jutott el az emberhez. A jelenlegi járvány közvetítőállata azonban továbbra is rejtély. A kutatók korábban a tobzoskát, a nyércet, a vadászgörényt és egy teknősfajt is gyanúba kevertek, azonban egyik esetben sem lehetett egyértelműen bebizonyítani a bűnösséget. Ami egyértelmű tanulságként szolgál, az az élőállat-piacok működésének veszélye – hívta fel a figyelmet a cambridge-i professzor.

– Számon kezdeményezés indult az elmúlt években, hogy betiltsák ezeket a piacokat, ám a hatóságoknak annyit sikerült elérniük, hogy a rossz körülmények között élőket megbírságolták, és az állatkereskedelmet a föld alá száműzték, ahol már nyomon sem lehet követni az eseményeket – fogalmazott James Wood. A WHO nemrégiben felszólította Kínát, hogy vezessen be szigorúbb szabályozást az állatpiacok működésére, Wood azonban ismét figyelmeztet, egy európai irodából lehetetlen elérni, hogy a fertőzésveszélyes helyek beszüntessék működésüket. A kórokozók elterjedését csak lokális felügyelettel lehet megakadályozni, az együttműködésnek azonban globálisnak kell lennie – tette hozzá Maria Van Kerkhove.

A globális együttműködés sikere egyelőre azonban erősen kérdéses, hiszen a járvány kapcsán kibontakozó diplomáciai háborúban a felek inkább vádaskodnak. Kínát számos kritika érte amiatt, mert elhallgatták a vírus nyilvánvaló terjedését, az ázsiai ország pedig egyre gyakrabban vonja kétségbe a járvány kiindulási helyét, és arra hivatkozik, hogy időben figyelmeztették a világot a veszélyre, ám a kormányok nem kezelték olyan jól a helyzetet, mint ők.

Az Egyesült Államok időközben a kórokozó természetes eredetét is megkérdőjelezi, bár azt amerikai kutatók is megerősítették korábban, hogy a vírus nem előállított „termék”, Mike Pompeo külügyminiszter vasárnap mégis arról beszélt, hogy „több jelentős bizonyíték” van arra, hogy az új koronavírus egy vuhani laboratóriumból ered.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »