WHO: nincs értelme a teljeskörű szűrésnek Magyarországon

WHO: nincs értelme a teljeskörű szűrésnek Magyarországon

Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője részletes indoklást is fűzött az elsőre talán meghökkentőnek tűnő kijelentéshez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel – közölte a szervezet magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth rádióban pénteken.

Ledia Lazeri szerint az új számok azt mutatják, hogy

a hatóságok teszik a dolgukat, képesek észlelni az új eseteket, és tesztet végeznek, ha szükséges. Pánikolás helyett nyugalmat kell meríteni ebből

– értékelt.

Elmondta: a WHO napi kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, és kölcsönösen megosztják egymással az információkat, a WHO gyakorlati ajánlásait és a magyar kormány által tett intézkedéseket.

Hírdetés

A WHO szakértői elkötelezetten dolgoznak az útmutatókon, amelyek alapján a tagországok megalapozott döntéseket hozhatnak – tette hozzá.

Ledia Lazeri

mérföldkőnek nevezte, hogy Kínából az elmúlt 24 órában nem jeleztek új megbetegedést,

ez ugyanis azt mutatja, hogy ismerni a járvány megfékezésének útját.

Jelenleg a járvány epicentruma Európa, de a vírus terjedésében különbségek vannak az országok között. Arra kell számítani, hogy a számok tovább nőnek majd, azt viszont nem tudni, mekkora ütemben – mondta, kiemelve: Magyarországon volt idő tanulni és levonni a következetetéseket az olasz esetből.

Szerinte az Európa-szerte látható intézkedések képesek lesznek megfékezni a járványt, és lehetővé teszik, hogy a járvány alacsonyabb esetszámmal érje el a csúcspontját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »