Welt: a terrorfenyegetettség Orbán és Putyin politikájának terjedését segítheti

Welt: a terrorfenyegetettség Orbán és Putyin politikájának terjedését segítheti

A Die Welt című konzervatív német lap a mai számában a terrorfenyegetettségről közölt vezércikkében foglalkozott Magyarországgal.

Demokrácia és szükségállapot című írásában Dirk Schümer kiemelte, hogy a szabad társadalmakban fenyegetettség idején
szűkíteni kell jogokat, de az átmenet a szabad társadalomból a tekintélyelvű kormányzás felé képlékeny, és a párizsi merényletek nyomán számos nyugat-európai országban bevezetett intézkedésekre tekintve felmerül a kérdés: „mennyire bombabiztosak a szabadságjogaink?”.

Hírdetés

Németországban ezzel a témával kapcsolatban rögtön a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom kerül elő, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök példáját tartja követendőnek. A mozgalom szerint egy olyan „erős ember”, mint Putyin, nem nyitná meg a határokat „bűnös módon”, mint Angela Merkel , és „brutális válaszcsapással” reagálna a terrorra. Ugyanakkor nem kell elmenni egészen Moszkváig, hiszen „európai állam- és kormányfők is már régen hasonlóan erőszakos politikai víziót” fogalmaznak meg – írta a Die Welt szerzője.

Hozzátette: ” Orbán Viktor magyar miniszterelnök már jóval a mostani terror előtt azt mondta, hogy ugyan a demokráciát képviseli, de annak egy, az adott körülményekre szabott, liberalizmus nélküli változatát”.

Kifejtette: amennyiben „antiliberális pártok” választásokat nyernek, vagy további terrortámadások, vagy csupán a támadásokkal való fenyegetés révén tovább erősödik a rendkívüli állapot, akkor meggyökeresedik Európában „a tekintélyelvű állam Putyin- és Orbán-féle változata”.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »