Weinstein-ügy – dagad a botrány, busás összeget kapott egy nő a hallgatásáért

Weinstein-ügy – dagad a botrány, busás összeget kapott egy nő a hallgatásáért

LONDON. Busás összeggel, 165 200 dollárral és egy titoktartási megállapodással hallgattatta el csaknem húsz évvel ezelõtt egyik asszisztensét Harvey Weinstein filmproducer, miután a nõ szexuálisan zaklatással vádolta meg. A 65 éves Weinstein elleni vádak ügyében a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendõrség után New York állam fõügyésze is vizsgálatot indított hétfõn.

A brit Zelda Perkins a Financial Times címû lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 1998-ban írta alá a titoktartási megállapodást, nem sokkal azután, hogy szexuális zaklatással vádolta meg Weinsteint – írta a BBC News.

A nõ elmondása szerint a filmmogul annak idején többször is masszázst kért tõle és megpróbálta berántani az ágyába. Az nõ eleinte azért nem beszélt a történtekrõl, mert sikerült elérni, hogy "szégyenletesnek érezze a férfi tettének elárulását".

Perkins azután merte csak megvádolni a mogult, hogy egy kolléganõje elmondta neki, Weinstein õt is zaklatta.

A két nõ rövidesen kártérítést követelt és végül 330 500 dollárt kaptak, amelyet egyenlõen elosztottak, ugyanakkor egy titoktartási megállapodást is aláírattak velük, amely hallgatásra kötelezte õket.

A szerzõdés megszegése miatt Perkinst az összeg visszafizetésére, de akár kártérítésre és a megállapodásban foglalt egyéb kikötések teljesítésére is kötelezhetik.

"Nyilvánosan akarom megszegni a titoktartási megállapodást" – mondta a nõ a Financial Timesnak. Mint fogalmazott: "amíg ezt nem lépi meg valaki, addig nem derül ki, hogy micsoda gyalázatos megállapodások ezek és micsoda börtönbe zárják az áldozatokat".

Perkins szerint a producer annak idején alsónadrágra vetkõzve kérte õt, hogy masszírozza meg, amikor kettesben voltak a szállodai szobákban. A nõ vallomása egybecseng számos hollywoodi színésznõ, mások mellett Lupita Nyong'o és Gwyneth Paltrow állításaival, amelyek szerint Weinstein masszázst kért tõlük.

Perkins azt is elmondta, hogy többször is neki kellett ébresztenie a filmmogult reggelente, amikor is a férfi "megpróbálta berántani õt az ágyba".

George Clooney és Matt Damon is megszólalt az ügyben

Hírdetés

Hétfõn George Clooney és Matt Damon hollywoodi sztárok is megszólaltak a producer ügyében, aki karrierjük felívelésében döntõ szerepet játszott.

Az Oscar-díjas Damon az ABC Newsnak elmondta, "elég volt öt percet eltölteni Weinsteinnel, hogy kiderüljön, milyen erõszakos".

Azt is tudta, hogy "nõfaló" volt és elismerte, hogy barátja, Ben Affleck elmesélte neki, hogy viselkedett a producer Gwyneth Paltrow-val. Damon színésznõvel késõbb együtt játszott A tehetséges Mr. Ripley-ben, de nem kérdezte meg tõle, mi történt.

"Nem lettem volna Weinstein felesége, de fogalmam sem volt soha, hogy mit mûvelt a nõkkel" – mondta Damon.

A szintén Oscar-díjas Clooney sem tudott azokról a dolgokról, melyekkel Weinsteint vádolják és reméli, a történtek "vízválasztóul" szolgálnak társadalomban.

Clooney Good Morning America címû mûsorban elmondta, hogy a producer dicsekedett neki, hogy hány színésznõvel volt viszonya, ám Clooney sosem hitt neki.

A filmmogul a botrány kirobbanása óta tagadja a másik fél beleegyezése nélküli szexuális együttlétre vonatkozó vádakat. Korábbi bocsánatkérésében elismerte, hogy a múltban sok fájdalmat okozott kollégáinak viselkedésével.

Weinstein tagad és bocsánatot kér

A Financial Timeshoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy "soha semmilyen formában nem alkalmazott megtorlást azokkal a nõkkel szemben, aki visszautasították a közeledését".

Rose McGowan színésznõ azt állítja, hogy 100 ezer dollárról szóló megállapodást kötött Weinsteinnel 1997-ben, a Sundance Filmfesztivál ideje alatt egy hotelszobában történt állítólagos incidenst követõen.

A 65 éves Weinstein elleni szexuális zaklatási vádak ügyében a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendõrség után New York állam fõügyésze is vizsgálatot indított hétfõn.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »