Weber: Orbán Viktort sokan csodálják az Európai Néppártban

Financial Times készített egy összeállítást arról, hogyan kampányol a két vezető csúcsjelölt, a néppárti Manfred Weber és az Európai szocialisták jelöltje, Frans Timmermans a május 23-26-i EP-választás előtt. Arról szól, hogyan állítja meg az EU Orbán Viktort és azokat a politikai vezetőket akiket a brit lap a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan autokratának nevez, Manfred Weber pedig egy csésze kávé felett fakadt ki, hogy a kampánykörútján most már mindenkit csak a jogállamiság érdekel, Törökország és a klímaváltozás kérdése pedig már senkit sem.

Egy óvatlan pillanatban még azt is elárulta, kizárás helyett miért csak felfüggesztették a Fidesz tagságát az Európai Néppártban. Szerinte – erősítette meg a közkeletű gyanút – ez egy arcmentő akció volt, mégpedig azért, hogy a pártcsaládot egyben tartsák a május 23-26-i EP-választás előtt, a liberális és konzervatív szárny között ne fajuljon szakításig a helyzet.

Hírdetés

Erre egyszerűen azért volt szükség, mert Orbán Viktort sokan csodálják az Európai Néppártban a hagyományos értékek melletti kiállásáért és a bevándorlás elleni kemény fellépése miatt. Orbán Viktor 2019. május 6-án, a bukott osztrák alkancellár, Heinz-Chrsitian Strache oldalán vonta meg a támogatását Manfred Webertől.

Ami Frans Timmermanst és Magyarországot illeti, a szocialista csúcsjelölt a  Financial Timesnak elmesélte, hogy amikor a budapesti látogatásán szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt, a másik félnek egy kérése volt, mégpedig az, hogy senki ne beszéljen a találkozó helyszínéről, és a megbeszélést egy ablak nélküli helyiségben tartsák. Két szakszervezeti vezető így sem jött el. Telefonon hívták őket kormányzati körökből, hogy ne tegyék – állítja Frans Timmermans.

Manfred Weber bevallotta, miért csak felfüggesztést kapott a Fidesz az Európai Néppárttól


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »