Weber: Macron kihagyta az EP-t reformelképzelései megvalósításából

Weber: Macron kihagyta az EP-t reformelképzelései megvalósításából

Emmanuel Macron francia elnöknek az Európai Parlamentet (EP) is be kell vonnia reformelképzelései magvalósításába jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, a néppárt EP-választási csúcsjelöltje kedden. Andrej Babis cseh kormányfő ugyanakkor élesebb bírálatokat fogalmazott meg.

Weber a Die Welt című német lapnak nyilatkozva alapvetően támogatta a francia államfő felvetését, hangsúlyozta ugyanakkor gyorsabb döntéshozatalra van szükség azokon a területeken, amelyek Európa számára kiemelt fontossággal bírnak, így például a kül- és biztonságpolitikában.

„Én például elhagynám az egyhangú döntéshozatali alapelvet a külpolitikában. Ehhez viszont módosítani kell az uniós szerződést. Nem szabad félelemből és aggodalomból visszariadni a reformok végrehajtásától, csak azért, mert a végén kudarcot vallhatnak” – jelentette ki Weber.

A cseh miniszterelnök  ugyanakkor úgy fogalmazott: nem nyűgözték le a francia államfő reformjavaslatai.

Hírdetés

„Egyáltalán nem tetszik ez nekem. Nem hiszem, hogy a jó irányba mutatnak. Meglepett ez a felhívás” – hangoztatta a cseh kormányfő az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

Babis aláhúzta: az Európai Uniónak inkább az olyan alapvető kérdésekkel kellene foglalkoznia, mint a biztonság és a közös piac hatékonyságának növelése. Hozzáfűzte: nem számít arra, hogy a csehek pozitívan fogadják Macron felvetéseit, sőt – mint mondta – „éppen ellenkezőleg” fognak reagálni.

Emmanuel Macron francia államfő az  „európai újjászületés közös építését” javasolja a nacionalista befelé fordulással szemben a májusi európai parlamenti (EP) választásokon a 28 uniós tagállam lapjaiban kedden megjelent, valamennyi európai állampolgárhoz intézett írásában.

A francia elnöknek az Európai Unió reformjára a cikkben tett konkrét javaslatait – egyebek mellett egy, a demokráciák védelmét szolgáló európai ügynökség létrehozását, a schengeni övezet reformját, az európai pártok külföldi finanszírozásának megtiltását, közös határrendőrség és uniós menekültügyi hivatal létrehozását – hétfő este tették közzé a francia elnöki hivatal honlapján.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »