Weber: a jobbos tökfejek nem szerezhetnek politikai befolyást

Weber: a jobbos tökfejek nem szerezhetnek politikai befolyást

Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjút, melyben lényegében beismerte, hogy az Európai Néppárt már nem képviseli a jobboldali szavazóit, középen vannak, és bárkivel hajlandók összefogni.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, Weber otthon mindig bátrabb, mint amikor személyes találkozókra kerül sor. Ez most sem volt másképp. A Süddeutsche Zeitung című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Orbán nem határozhatja meg, hogy milyen legyen az Európai Néppárt (EPP) jövője. Kritizálta Orbán Viktort, mert a magyar kormányfő korábban nyitott volt arra, hogy közeledjék, azonban úgy látja, hogy 2018 szeptembere óta ez megváltozott.

Orbán Viktor szerint az Európai Néppártnak az EP-választás után el kell döntenie, hogy a többséget a politikai középtől jobbra vagy balra fordulva igyekszik megszervezni.

Erre a felvetésre az Európai Unió jobbközép, kereszténydemokrata erőit összefogó pártcsalád csúcsjelöltje úgy reagált, hogy „a holnap többsége középen helyezkedik el”, és együttműködést ajánl mindenkinek, aki elő akarja mozdítani Európa ügyét, „vagyis a szociáldemokratáknak, a liberálisoknak és zöldeknek is”.

Hírdetés

Habár a Néppárt lehet az európai parlamenti választások győztese, a pártszövetség valószínűleg töredezettebb lesz, mint eddig volt. Ahhoz, hogy az EPP megőrizhesse vezető erejét és megvalósíthassa elképzeléseit, a korábbiaknál még több partnerre lesz szüksége. Weber ezért lavírozik többek között a zöldek felé, akik hajlanának is az együttműködésre, azonban gondjuk van Orbán Viktor nemzeti, családvédelmi, bevándorlásellenes politikájával. Szerintük a pártszövetség eddig túl finoman bánt a magyar kormányfővel.

Elképzelhető, hogy ezért az EPP majd nem akar együttműködni azokkal a képviselőkkel, pártokkal, akik a nemzeti oldalon állnak. Weber szerint „teljesen világos”, hogy kizárják az együttműködést a a Matteo Salvini belügyminiszter vezette olasz Ligával és a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS).

Sőt „jobbos tökfejeknek” nevezte az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német és a Marine Le Pen vezetette, Nemzeti Tömörülés nevű francia ellenzéki párt politikusait is, akik ellen küzdeni fog, hogy ne szerezhessenek politikai befolyást.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »