Weber a CEU-n kezdett, a zsinagógában folytatja – ennyit tud ez a németországi szerencsétlen

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje kedden érkezett Magyarországra, és egyik első útja rögtön a CEU-ra vezetett. Az egyetem rektora ma délelőtt az amerikai ügyvivővel tárgyalt, ezután fogadta Webert – írja az Index. Weber kedden délután látogatást tesz a Dohány utcai zsinagógában, és tárgyalást folytat Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.

Manfred Weber azért érkezett Magyarországra, hogy Orbán Viktorral egyeztessen a Fidesz Európai Néppártban maradásáról. Weber egyik feltétele ehhez az, hogy biztosítsák a CEU megmaradását Budapesten. A CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff ehhez kapcsolódva tagadta a magyar kormány állításait, amelyek szerint Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje téved, a CEU jelenleg is Magyarországon van és működik.

Michael Ignatieff azt mondta : “a CEU-t kiszorították Magyarországról. A magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők”. Weber, aki a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke is egyben, magyarországi látogatása előtt az Augsburger Allgemeine című német helyi lapnak azt mondta: Bajorország szeretne részt venni a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) tanszékeinek finanszírozásában. Tavaly december 3-án a CEU vezetése azt jelentette be, hogy hiába teljesítették a módosított magyar felsőoktatási törvény előírásait, a kormány nem hajlandó aláírni a működésüket garantáló nemzetközi megállapodást, ezért amerikai akkreditációjú képzéseiket Bécsbe költöztetik.

Hírdetés

Azt egyelőre nem tudni, mire használják a Budapesten maradt oktatási épületeket. Weber azt mondta: Bajorország két tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik tanszék finanszírozásában pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a müncheni műszaki egyetem koordinációjával valósítanák meg.

A CEU sajtóközleményt adott ki a találkozó után, amiben azt írják, hogy Weber Úr azért érkezett, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. De azért azt is hozzáteszik, hogy mivel a magyar kormány által hozott törvény értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat az amerikai akkreditációjú programjaiba, a CEU az eddigi terveit követve továbbra is arra készül, hogy a következő tanévben az amerikai akkreditációjú programjait Bécsben indítja el.

Weber kedden délután látogatást tesz a Dohány utcai zsinagógában, és tárgyalást folytat Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével is.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »