Wass Albertre emlékeztek a Hazatérés Temploma Szabó Dezső Katakombaszínházában

Wass Albertre emlékeztek a Hazatérés Temploma Szabó Dezső Katakombaszínházában

Wass Albert születésének 115. és halálának 25. évfordulójára emlékeztek a színház előadótermében a nagy erdélyi író tisztelői.

A Csabai János színész-rendező által szervezett megemlékezésen kiváló előadóművészek, színművészek emelték az est hangulatát. Dévai Nagy Kamilla gitáron játszott és énekelt, Ambrus Károly tárogatózott, verset olvasott fel. Csabai János, Incze József színművész és fia, Incze Máté színművész, Szentpéteri Eszter műsorvezető, előadóművész és Gula Léna diáklány Wass Albert műveiből idézett.

Az előadást ifj. Hegedűs Loránt református lelkész nyitotta meg, és Dévai Nagy Kamilla zárta a Székely Himnusszal.

Wass Albert országos és határon túli megismertetését pár évtizede először Csabai János kezdte el. Ő volt az a színművész, aki szembeszállt az akkori kultúrpolitikával. Az előadás után megköszönte, hogy erre még emlékeznek páran, és felidézte emlékeit.

"Az a számos előadás és felolvasóestek egész sora, színházi előadások, külföldi emlékműsorok, azok rendkívüli sikere, mind-mind megerősítettek abban, hogy vitába merjek szállni mindazokkal, akik gyalázzák az erdélyi költő- és írófejedelem emlékét, múltját és tevékenységét a történelmi időszakokban."

Hírdetés

Wass Albert emléke, művei az utóbbi években elevenen élnek a köztudatban, sokszor és sok helyütt tartanak előadásokat, színházak játsszák a műveit, és a könyveit folyamatosan kiadják, olvasmányként ajánlják az iskolákban. Erdélyben, ahol a románok háborús bűnösnek tartják az írót, ma is kaphatók a könyvei.

Gróf czegei Wass Albert író-költő hamvai a marosvécsi várparkban leltek végső megnyugvást. Wass Albert a mezőségi Válaszúton született 1908-ban, Kolozsváron járt gimnáziumba, Debrecenben agrárakadémiára. Tanított a Kolozsvári Egyetemen, majd 1944-ben külföldre menekült. Évekig élt Németországban, majd 1952-ben kivándorolt Amerikába, ahol megalapította az Amerikai Magyar Szépmíves Céhet. Floridában 1998 februárjában önkezével vetett véget életének.

Wass Albert emlékét egy sírkőbe illesztett plakett őrzi a marosvécsi várparkban, melyen a felirat: "A kő marad". Számos bel- és külföldi látogató keresi fel a kegyeleti helyet, valóságos nemzeti zarándokhellyé vált.

Cserép Anikó
Kárpát-medencei Újságírók Egyesülete


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »