Washingtonnak több mint 700 külügyi alkalmazottat kell visszahívnia Oroszországból

Washingtonnak több mint 700 külügyi alkalmazottat kell visszahívnia Oroszországból

MOSZKVA. Több mint 700 alkalmazottját kell hazarendelnie az amerikai külügyminisztériumnak, miután Moszkva felszólította Washingtont, hogy csökkentse az oroszországi nagykövetségén és fõkonzulátusain dolgozók létszámát – közölte online kiadásában a Kommerszant címû orosz gazdasági napilap péntek este, orosz diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Oroszország a nap folyamán, ellenlépésként felszólította az Egyesült Államokat, hogy szeptember 1-jéig csökkentse 455 fõre oroszországi diplomatáinak és mûszaki-adminisztratív személyzetének számát, ugyanannyira, ahány orosz külügyi alkalmazott amerikai területen dolgozik. Washington Moszkvában nagykövetséget, Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban pedig fõkonzulátust tart fenn.

A RIA Novosztyi hírügynökség a nap folyamán korábban azt közölte, hogy "200-300 fõvel" kell csökkenteni az oroszországi amerikai képviseletek személyzetének létszámát, az Interfax pedig arról írt, hogy az Egyesült Államoknak nem több tucat, hanem több száz diplomáciai és technikai alkalmazottat kell hazarendelnie.

Hírdetés

Egy, a Kommerszantnak névtelenül nyilatkozó orosz külügyi illetékes szerint Moszkva elõre értesítette Washingtont a készülõ orosz lépésrõl, ám az amerikai vezetés nem kívánta megakadályozni, hogy az események így alakuljanak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken telefonon közölte amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal, hogy az orosz ellenlépéseket Washington sorozatos ellenséges intézkedései váltották ki. Ezek között sorolta fel a kongresszus által megszavazott, Oroszország ellen irányuló "törvénytelen" büntetõintézkedéseket, a Moszkvával szemben megfogalmazott beavatkozási vádakat, a 35 orosz diplomata tavaly év végi kiutasítását, illetve az egyesült államokbeli orosz diplomáciai ingatlanok lefoglalását.

Lavrov ugyanakkor hangsúlyozta: Moszkva továbbra is kész a kétoldalú kapcsolatok normalizálására, valamint az együttmûködésre Washingtonnal fontos világpolitikai ügyekben.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »