Washington újra üzent a magyaroknak

Washington újra üzent a magyaroknak

Budapesten is komolyan kellene venni az orosz fenyegetést – írta a követség a Twitteren.

Az USA budapesti nagykövetsége az alábbi közleményt adta ki a tegnapi sajtótájékoztatójuk után:

„Az Egyesült Államok sürgeti Magyarországot, hogy vegye komolyan az Oroszország és mindazok által jelentett fenyegetést, akik nem osztoznak a nyugati értékekben, illetve a demokrácia és a jogállamiság iránti elkötelezettségben, különösképpen miközben Oroszország továbbra is folytatja brutális, teljes körű invázióját Ukrajnában.”

A hivatalos közleményéhez David Pressman nagykövet Twitter oldalán még hozzáfűzte: „A magyar kormány visszautasította az Egyesült Államok aggodalmait, amelyeket a Nemzetközi Beruházás Bankkal (IIB) kapcsolatban fogalmazott meg. Washington úgy látja, hogy az IIB kockázatot jelent a NATO-szövetség számára, ám Budapest kitart a pénzintézet befogadása mellett.”

Az amerikai nagykövet azt is aggályosnak nevezte, hogy a magyar vezetők továbbra is szívesen bővítik és elmélyítik kapcsolataikat az Orosz Föderációval.

Ugyanakkor a nagykövet Twitter bejegyzésében arra is emlékeztetett, hogy

az amerikai-magyar kapcsolatok hosszú időre tekintenek vissza és fontosak.

David Pressman egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a szoros és konstruktív együttműködés mellett Magyarországgal, mint NATO-szövetségessel.

Hírdetés

Ezzel párhuzamosan a Washingtonban megjelenő Wall Street Journal idézi a CIA-tól (Központi Hírszerző Ügynökség) állítólag kiszivárgott egyik értékelést, amely szerint Orbán Viktor az Egyesült Államokat jelölte meg, mint a Fidesz három legnagyobb politikai ellenfelének egyikét.

A budapesti amerikai nagykövetség hivatalos közleményének megjelenésével szinte egyidőben USA ellenes tüntetés volt a külképviselet épülete előtt.

A tiltakozók – a feliratok mellett – Árpád sávos zászlót is lengettek. Úgy tudni, hogy a demonstráció rendbontás nélkül zárult.

Nyitókép: Racide/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »