Washington újabb szankciókat vet ki kínai cégekre és kormányhivatalokra az ujgurokkal szembeni jogsértések miatt

Az amerikai kormány bejelentette csütörtökön, hogy újabb szankciókat vet ki kínai biotechnológiai és biztonságtechnikai cégekre, valamint kormányhivatalokra a Hszincsiang tartománybeli ujgur kisebbség emberi jogainak megsértése miatt.

A kereskedelmi minisztérium egyebek között a kínai katonaorvosi akadémiát és annak 11 kutatóintézetét sújtja azzal, hogy amerikai cégek külön hatósági engedély nélkül nem adhatnak el nekik műszaki alkatrészeket. Ezek az intézmények egyebek között biotechnológiai kutatásokkal segítik a kínai hadsereget.

"A biotechnológiai kutatások és az orvosi újítások célja általában emberéletek mentése. Sajnos a Kínai Népköztársaság ezeket a tudományos kutatásokat saját népe feletti ellenőrzésre és az etnikai, illetve vallási kisebbségek elnyomására használja. Nem engedhetjük meg, hogy az orvostudományt és a biotechnológiai újításokat szolgáló amerikai áruk, technológia vagy szoftver olyan kezekbe kerüljenek, amelyek ártani akarnak az amerikai nemzetbiztonságnak" – szögezte le közleményében Gina Raimondo kereskedelmi miniszter.

Az amerikai pénzügyminisztérium szintén szankcionálni fog több kínai jogi személyt – közölte az AP amerikai hírügynökség szerint egy meg nem nevezett, magas rangú kormánytisztviselő. Az illetékes a kereskedelmi minisztérium intézkedéseit magyarázva elmondta: az amerikai hírszerzés tudomására jutott, hogy Peking az ujgurok elnyomása céljából begyűjtötte az összes, 12 és 65 év közötti hszincsiangi lakos DNS-mintáját, és olyan fejlett biztonságtechnikai rendszert telepített szerte a tartományban, amely biometrikus és arcfelismerő azonosításon alapul.

Az amerikai kormány már a múlt héten bejelentette, hogy beruházási tilalmat vezet be az amerikai cégek számára az arcfelismerő eszközöket gyártó SenseTime kínai cégre vonatkozóan.

Hírdetés

Washington a múlt héten azt is bejelentette, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a hszincsiangi "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt. Vagyis az amerikai kormány egyetlen képviselője sem vesz részt az olimpiai és paralimpiai játékokon, az amerikai sportolók viszont indulnak a versenyeken.

Az Egyesült Államokhoz csatlakozva Új-Zéland, Ausztrália, Kanada és Nagy-Britannia is bejelentette, hogy nem küld diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre. Azonban a diplomáciai bojkotthoz csatlakozó országok mindegyike támogatásáról biztosította a játékokra készülő sportolóit. Olaszország a hét elején, Franciaország pedig csütörtökön jelezte, hogy nem vesz részt a diplomáciai bojkottban.

Peking mindeközben figyelmeztette az Egyesült Államokat és a politikai bojkottjához csatlakozó országokat, hogy lépésüknek következményeik lesznek. "Megfizetik elhibázott lépésük árát azok az országok, amelyek politikai ügyet csinálnak a sportból" – jelentette ki a kínai külügyi szóvivő. A washingtoni Fehér Ház a héten közölte még: támogatja azt a kétpárti kongresszusi kezdeményezést, miszerint tilos lenne az Egyesült Államokba importálni olyan árukat, amelyek Hszincsiangból származnak, hacsak az importcég bizonyítani nem tudja, hogy a szóban forgó árut nem kényszermunkával állították elő. Több emberi jogi szervezet ugyanis azzal vádolja a kínai hatóságokat, hogy Hszincsiangban legalább egymillió muszlim vallású ujgurt zártak "átnevelőtáborba", ahol kényszermunkát végeztetnek velük.

Kína cáfolja, hogy bármilyen jogtiprást követne el az ujgurok ellen, és azt állítja, hogy intézkedései a terrorizmus és a szeparatizmus elleni küzdelmet szolgálják.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »