"Washington sohasem fogja elismerni a Krím annektálását" – közleményben folyik a Putyin-Trump találkozó utáni kármentés

A közleményben az amerikai diplomácia vezetője megismételte az eddigi amerikai álláspontot, miszerint a Krím Ukrajnához tartozik, és felszólította Oroszországot a félsziget "megszállásának" befejezésére.

"Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben az általa is elfogadottnak mondott alapelveket és vessen véget a Krím megszállásának" – olvasható a közleményben.

Hírdetés

A közleményt röviddel az előtt adták ki, hogy Mike Pompeo a szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán beszámol az amerikai elnök két csúcstalálkozójáról, a Szingapúrban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel és Helsinkiben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott tárgyalásokról. A szenátorok elsősorban a vitatott Trump-Putyin találkozóról kívánják faggatni a külügyminisztert. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője a meghallgatás előtti egyik interjújában az amerikai-orosz csúcstalálkozó utáni sajtóértekezletről azt mondta: "országunk történetének szomorú pillanata volt".

Mike Pompeo ugyanakkor még kedden, az ausztrál külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján az amerikai-orosz csúcstalálkozót "hihetetlenül fontosnak" nevezte és azt hangsúlyozta, "a történelem igazolja majd, hogy az az egész világa javára szolgált". A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy nem csupán az amerikai-orosz viszonyról számol be a szenátusi meghallgatáson.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »