Washington Post: kivégezték a merényletek főszervezőjét – a rendőrök ötezer töltényt lőttek ki

Washington Post: kivégezték a merényletek főszervezőjét – a rendőrök ötezer töltényt lőttek ki

Egy akció során megölték a párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét, Abdelhamid Abaaoud – értesült a The Washington Post szerdán hírszerzési forrásból. A lakás ajtaja golyóálló volt, s amíg azt a kommandósok kinyitották, a terroristák fel tudtak készülni az ellentámadásra. A rendőrök mintegy 5 ezer töltényt lőttek ki, öt rendőr könnyebben megsérült.

Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek feltételezett szervezője nincs a szerdán Saint-Denis-ben letartóztatottak között – közölte Francois Molins illetékes francia államügyész, hozzátéve, hogy azt még nem tudjuk, hogy a rajtaütés halálos áldozatai között van-e, mert őket még nem azonosították. Nyolc embert vettek őrizetbe a rendőrök a hét órás rajtaütés során, hét férfit és egy nőt.

A The Washington Post nem sokkal korábban hírszerzési forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Abaaoud halott. 

Hírdetés

A francia sajtónak ezt nem tudták megerősíteni rendőrségi források. A rendőrség korábban azt közölte, hogy legalább ketten haltak meg az akcióban, egyikük egy nő, aki felrobbantotta magát. Az i-Télé hírtelevízó szerint ő Abaaoud unokatestvére.

Az ügyész azt azonban megerősítette, hogy az akció célpontja tényleg a 129 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud volt, aki Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai „hóhérának” és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet.

Az ügyész azt is elmondta, hogy „minden jel arra utal”, hogy a csoport újabb merényletre készült. A France2 közszolgálati televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a La Défense üzleti negyed vagy a Roissy Charles de Gaulle repülőtér volt az újabb célpont, de erről az ügyész nem közölt részleteket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »