Washington leakarja állítani a jemeni háborúban betöltött szerepét?!

Washington leakarja állítani a jemeni háborúban betöltött szerepét?!

Az amerikai szenátus az amerikai katonai részvétel leállításáról szavazott Szaúd-Arábia Jemen ellen folytatott katonai hadjáratában.

 A Bernie Sanders, Mike Lee és Chris Murphy szenátorok által előterjesztett állásfoglalás nem terjed ki az Egyesült Államok Al-Kaida sejtek ellen, az elszegényedett országban folytatott küzdelmére.

 Ha a szenátus kedden újra összeül, a törvényhozók legfeljebb négy órás vitát folytathatnak.

 Ha az intézkedést elfogadják, 30 napon belül az összes amerikai erőnek el kell hagynia a háború sújtotta országot.

“Ez most egy példa nélkül álló szavazás … Szerintem sokan vannak a mi oldalunkon, akik próbálják előre megjósolni, mit jelent az igen szavazat, és mit a nem,” mondta John Cornyn, Texas republikánus szenátora a The Hill-nek.

Hírdetés

A törvényhozók mindkét oldalon felemelték hangjukat az Egyesült Államok Rijádnak nyújtott segítsége miatt, miután Rijád háborús bűnöket követett el a szomszédos országban. Azonban az még mindig nem világos, hogy erőfeszítésükkel elég szavazatot szereznek e.

Szaúd-Arábia 2015 márciusától folyamatosan támadja Jement, hogy megpróbálja letörni a népszerű Houthi Ansarullah-mozgalmat, és hivatalába visszahelyezni az egykori elnököt, Abd Rabbuh Mansur Hadi-ot, aki a rijádi rezsim hűséges szövetségese.

Legalább 13.600 embert öltek meg Szaúd-Arábia Jemen ellen indított katonai hadjáratának kezdete óta. Az Arab félsziget legdélebbi állama infrastruktúrájának jó része, beleértve a kórházakat, iskolákat és gyárakat, a háborúnak köszönhetően mára szinte teljesen összeomlott.

Az ENSZ szerint mintegy 22,2 millió ember szorul élelmiszersegélyre, közülük 8,4 millió embert súlyos éhínség fenyeget.

Orientalista.hu – Vivkamar (PressTV)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »