Washington kiakadt azon, hogy tüntetőket vertek a török követségnél

Washington kiakadt azon, hogy tüntetőket vertek a török követségnél

Az amerikai külügyminisztérium panaszt tett a török kormánynál a washingtoni török nagykövetségnél történt erőszak miatt.

Recep Tayyip Erdogan török államfő keddi washingtoni látogatása idején ugyanis a vizit és Erdogan politikája ellen tüntetők jelentek meg a washingtoni török nagykövet rezidenciája előtt, ahol a követség biztonsági emberei támadtak nekik. Tizenegy sebesültet kellett ellátni és két embert letartóztattak.

Hírdetés

A dulakodás során készült videofelvételek arról tanúskodnak, hogy a török biztonsági szolgálat egyenruhás munkatársai – megkerülve a tüntetést biztosító amerikai rendőröket – durva erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen. A török biztonságiak azzal védekeztek, hogy a demonstrálók „agresszívan provokálták” az Erdogan elnök üdvözlésére érkezett török-amerikaiakat, és a biztonságiaknak „önvédelemből” kellett közbelépniük.

Az amerikai rendőrség álláspontja szerint azonban az erőszak „brutális támadás volt békés protestálók ellen”. A rendőrség közleményben erősítette meg, hogy az erőszak elkövetői a nagykövetség biztonsági szolgálatának munkatársai voltak, s azt is közölte, hogy török férfi a két letartóztatott. Nem derül ki azonban, hogy az őrizetbe vettek a nagykövetség munkatársai-e, vagy török-amerikai állampolgárok. „A mi városunkban nem tűrjük az erőszakot” – nyilatkozta szerdán Peter Newsham washingtoni rendőrfőnök.

Recep Tayyip Erdogan török államfő – miután a Fehér Házban tárgyalt Donald Trump amerikai elnökkel – a kedd esti órákban a török nagykövet rezidenciájának vendége volt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »