Washington is megszólalt Bayer Zsolt-ügyben

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum kedden közzétett állásfoglalásában elítélte Bayer Zsolt újságíró állami kitüntetését és az elismerés visszavonását sürgette.

A közleményben kiemelték, hogy az érdemrenddel olyan embereket ismernek el, akik kiválóságukról tettek tanúbizonyságot az ország szolgálatában és “az egyetemes emberi értékek előmozdításában”. Mint írták, hosszú a listája Bayer rasszista szövegeinek, és a szerző gyakran írt erősen provokatív antiszemita és romaellenes cikkeket a magyar médiában.

Emlékeztettek: a kormány többször “zéró toleranciát” hirdetett az antiszemitizmussal szemben. És mégis, Lázár János – a Miniszterelnökség vezetője és a kormányzat képviselője a zsidó közösséggel folytatott párbeszédben – volt az, aki személyesen adta át a kitüntetést Bayernek – állapították meg az állásfoglalásban.

Hírdetés

A közleményben kitértek arra is, hogy a kormányoknak feladatuk a gyűlöletbeszéd és az uszítás elleni fellépés, s ez különösen igaz Magyarországon, ahol a holokauszt idején “a magyar állam aktív cinkosságával hajtottak végre szisztematikus üldözést és tömeggyilkosságot”.

Az állásfoglalás szerint mivel Magyarország lovagkeresztje az “általános emberi értékek előmozdítását” jutalmazza, “a magyar kormány és a Fidesz vezetőjének, Orbán Viktornak és az államfőnek, Áder Jánosnak nincs más választása, mint hogy azonnal visszavonja Bayer Zsolt kitüntetését”.

Bayer Zsolt újságíró augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta. Ezt követően azok közül, akik korábban részesültek az elismerésben, többen visszaadták a kitüntetésüket.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »