Washington hüledezik, mert Irán sem tartja magát az általuk felrúgott atommegállapodáshoz

Az amerikai kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Irán tovább korlátozza a 2015-ös nukleáris megállapodásban vállalt kötelezettségeinek teljesítését – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy kansasi rádiónak adott interjújában pénteken.

"Most jelentették be, hogy Irán bővíti az atomprogramjával kapcsolatos kutatási és fejlesztési munkálatokat, és ez elfogadhatatlan" – mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Hozzátette: változatlanul "bízik" abban, hogy lesz lehetőség diplomáciai tárgyalásokra Iránnal. "Trump elnök hónapok óta mondja, hogy kész az előfeltételek nélküli találkozóra" – emlékeztetett.

Leszögezve, hogy az amerikai álláspont egyértelmű arra vonatkozóan, hogy Washington mit vár az esetleges megbeszélésektől, Pompeo ismételten kárhoztatta az iráni ballisztikusrakéta-programot, és elítélte azt a "terrorkampányt", amelyet szerinte Irán folytat.

Hírdetés

A külügyminiszter később a Twitteren hozzátette: az a tény, hogy Irán megőrizte a képességét a jelentős urándúsításra, jelzi a többhatalmi nukleáris megállapodás alapvető gyöngeségét. A tárcavezető a mikroblogban leszögezte: az amerikai kormány reméli, hogy az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – amelyeket civilizált nemzeteknek nevezett – "hathatós intézkedéseket hoz majd az iráni atomzsarolás megakadályozására".

Pompeo – aki pénteken Kansas államban tett látogatást – előadást tartott a kansasi állami egyetemen is. A beszéd után kérdésekre válaszolva kitért az amerikai kormány által előterjesztendő közel-keleti béketervre és Kínára.

A palesztin-izraeli béketervet illetően konkrét részletekről ugyan nem beszélt, de megerősítette, hogy ezt az elkövetkező hetekben nyilvánosságra hozzák.

A kínai ujgur kisebbség vonatkozóan közölte: az ENSZ-közgyűlés szeptemberi ülésszakán az Egyesült Államok több országnál is szeretné elérni, hogy vesse fel a muszlim kisebbség helyzetét Kínában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »