Washington és Rijád nem szakítja meg a kapcsolatait

Washington és Rijád nem szakítja meg a kapcsolatait

A szaúdi-amerikai kapcsolatok „újraszabályozásáról” beszélt az amerikai külügyi szóvivő helyi idő szerint hétfőn Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró meggyilkolása kapcsán, leszögezve: Rijád és Washington nem kívánja megszakítani a kapcsolatokat.

„Tagadhatatlan, hogy Szaúd-Arábia nagyon jelentős befolyással bír az arab világban – jelentette ki Ned Price.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy Joe Biden amerikai elnök még demokrata párti elnökjelöltként leszögezte: Szaúd-Arábia „meg fogja fizetni az árát” a királyságban zajló jogsértéseknek. Tavalyelőtt pedig

Hírdetés

Biden „páriaállamnak” nevezte a királyságot.

Az elnök a múlt héten telefonon beszélt a szaúdi királlyal, és egyetértettek abban a törekvésben, hogy a két ország kapcsolata „olyan erős és transzparens legyen, amennyire csak lehetséges”. Külön hangsúlyozták a két ország közötti kapcsolatok történelmi jelentőségét.

Eközben Abdalla al-Muallim, Szaúd-Arábia ENSZ-nagykövete egy Twitter-bejegyzésben úgy vélekedett, hogy az amerikai hírszerzési jelentésben nincs konkrét bizonyíték a vádakra. A jelentés szerinte csupa feltételezésen alapul, és „sehol sem jut közel ahhoz, hogy bizonyítsa a vádat minden kétséget kizáróan” – írta.

– tette hozzá a szaúdi diplomata.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »