Washington elutasította Irak kérését a tárgyalásra a csapatkivonásról

Washington elutasította Irak kérését a tárgyalásra a csapatkivonásról

Washington elutasítja Irak kérését a csapatkivonásról szóló tárgyalásokra – közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium.

Közleményében Morgan Ortagus külügyi szóvivő leszögezte: az Egyesült Államoknak jelenleg nem áll szándékában megvitatni Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő javaslatát a csapatkivonásról.

– fogalmazott a kommünikében Ortagus. Hozzáfűzte: az amerikai katonai jelenlét Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatása.

 – hangoztatta.

Hírdetés

Leszögezte mindazonáltal, hogy Washington szívesen „megvitatná” Bagdaddal „nemcsak a biztonságot érintő kérdéseket, hanem a pénzügyi, gazdasági és diplomáciai partnerségünk témáit is”.

Morgan Ortagus tudatta azt is: jelenleg az amerikai külügyminisztériumban tartózkodik a NATO küldöttsége, amely éppen az észak-atlanti katonai szövetség erőteljesebb iraki szerepvállalásáról egyeztet az amerikai partnerekkel.

A bagdadi elnöki iroda pénteken adott ki közleményt arról, hogy Ádil Abdel Mahdi iraki ügyvivő miniszterelnök az amerikai csapatkivonásra vonatkozó terv kidolgozására kérte Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. Pompeo csütörtökön este telefonon egyeztetett Abdel Mahdival a kialakult helyzetről.

Az iraki parlament vasárnap szavazott meg egy nem kötelező érvényű határozatot arról, hogy minden külföldi csapatot ki kell vonni Irak területéről.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »