Washington besokallt, nem most lesz vége a szíriai vérfürdőnek

Az Egyesült Államok felfüggeszti a tárgyalásokat Oroszországgal a szíriai fegyvernyugvásról – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Moszkva sajnálatát fejezte ki.

„Az Egyesült Államok felfüggeszti a kétoldalú kapcsolatokat, amelyeket azért létesítettek, hogy fenntartsák a fegyvernyugvást” – mondta John Kirby, aki szerint „ez nem volt könnyű döntés”, de azért hozták meg, mert Oroszország nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként, ami a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket illeti.

Közölték azt is, hogy Washington visszavonja az embereit abból a közös orosz-amerikai központból, amely a katonai együttműködést és hírszerzést koordinálta volna, ha betartják a tűzszünetet.

„Sajnálatos módon Oroszország nem teljesítette, amit vállalt (…), nem akarta vagy nem tudta elérni, hogy a szíriai rendszer csatlakozzon azokhoz a megállapodásokhoz, amelyeket Moszkva vállalt” – mondta Kirby.

Tragikus

Megszólalt a Fehér Ház szóvivője is. „Mindenkinek elfogyott a türelme Moszkvával kapcsolatban. Már nincs amiről az Egyesült Államok és Oroszország beszélhet. Ez tragikus” – mondta Josh Earnest.

A moszkvai külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, és a szóvivője útján azt állította, hogy az Egyesült Államok megpróbálja Oroszországra hárítani a felelősséget a tűzszünet kudarcáért. Maria Zaharova azt is kijelentette, hogy Washington nem teljesített kulcsfontosságú feltételeket a Moszkvával kötött egyezségből, miközben Oroszország igyekezett érvényben tartani a megállapodást.

Közben hullanak a bombák a kórházakra

Aleppóban a sorozatos légitámadások miatt hétfőre teljesen használhatatlanná vált a keleti városrész legnagyobb kórháza. A károkat már nem lehet kijavítani – közölte egy civil csoport, a Szíriai Amerikai Orvosi Társaság.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a városban több mint 400 civil vesztette életét, amióta összeomlott a tűzszünet. Az áldozatok között van 72 gyermek is. Halálukat a bombázások és a tüzérségi tűz okozta. A keleti városrészt a kormányerők ostromolják szeptember 22-e óta orosz légi támogatással.

Az orosz külügyminisztérium tagadta, hogy a Szíriában bevetett orosz légierő kórházakat támadott volna, és dicsérte a légicsapások „nagy hatékonyságát”. „Gyakorlatilag megakadályoztuk, hogy a terroristák kitűzzék fekete lobogójukat Damaszkuszban” – jelentette ki Gennagyij Gatyilov miniszterhelyettes.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »