Washington belelendült: az ukrán gépet Irán lőtte le, Szulejmáni pedig fel akarta robbantani az amerikai nagykövetséget

Washington belelendült: az ukrán gépet Irán lőtte le, Szulejmáni pedig fel akarta robbantani az amerikai nagykövetséget

A CBS értesülései szerint tévedésből rakétával lőtte le Irán az ukrán gépet. A hírcsatorna amerikai hivatalnokra hivatkozott.

Az Ukrainian International Airlines Boeing 737-800-as gépe 176 emberrel a fedélzetén szerda reggel zuhant le Teheránban, nem sokkal a felszállás után. Az összes utas életét vesztette. A CBS kiemeli: a szerencsétlenségre órákkal azután került sor, hogy Irán csapást mért amerikai célpontokra.

Az amerikai tévécsatorna szerint amerikai hírszerzési adatok rögzítették a célt befogó radarok mozgását, míg szintén amerikai műholdak föld-levegő rakétákat észleltek röviddel azelőtt, hogy az ukrán gép felrobbant.

Szerdán az UNIAN kijevi hírügynökség az Al Hadath jordániai hetilap értesülését idézve már jelzte: az iráni légvédelem lőhette le tévedésből Teherán mellett szerda reggel az ukrán utasszállító repülőgépet. Más források ezt akkor nem erősítették meg.

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a The Wall Street Jounalban hozzáfűzte: az irániak tévedésből lőhették le a gépet. A gyanút az alapozza meg, hogy a gép roncsai nagy területen szóródtak szét. A lap által idézett egyik szakértő szerint ugyanis a műszaki hiba miatti zuhanáskor a törmelékek sokkal kisebb körben szóródnak szét.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: benne is él a gyanú, hogy nem műszaki hiba okozta balesetről lehet szó. Hozzáfűzte, hogy a gép “nagyon durva környéken” repült, és előfordulhatott, hogy “valaki tévedett”. Az elnök nem mondta ki egyértelműen, hogy a gépet lelőtték.

Telefonon egyeztetett az ukrajnai és az iráni államfő

Telefonon beszélt csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrajnai és Haszan Róháni iráni elnök az előző nap Teheránnál lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának vizsgálata ügyében – közölte az ukrán államfő hivatala.

Hírdetés

A tájékoztatás szerint az iráni elnök biztosította ukrán hivatali partnerét afelől, hogy országa kész teljes körűen hozzájárulni az objektív vizsgálat lefolytatásához a szerencsétlenség okának megállapítása végett. Róháni hozzáfűzte: Irán az ukrán szakértőknek operatív hozzáférést biztosít minden szükséges adathoz.

Zelenszkij részvétét fejezte ki a katasztrófa iráni állampolgárságú áldozatai iránt. Megjegyezte, hogy az ukrán fél már bekapcsolódott a katasztrófa kivizsgálásába, csütörtökön ukrán szakértői küldöttség utazott Iránba. „Bízom abban, hogy az ön közreműködésével átlátható, átfogó és objektív vizsgálat lefolytatása révén a lehető leggyorsabban megállapítást nyernek ennek a tragikus eseménynek a körülményei” – fogalmazott az ukrán elnök.

Zelenszkij a nap folyamán szintén telefonon beszélt Boris Johnson brit miniszterelnökkel is, akit arra kért, hogy országa szakértői is kapcsolódjanak be az ukrán gép katasztrófájának kivizsgálásába. Egyúttal neki is részvétet nyilvánított a járaton életüket vesztett brit állampolgárságú utasokért.

Az ukrajnai elnök hivatalos honlapján közzétett közlemény szerint a brit miniszterelnök támogatta Zelenszkij javaslatát, és ígéretet tett arra, hogy a legjobb brit szakértők kapcsolódnak be a tragédia körülményeinek feltárásába.

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a nap folyamán közölte, hogy jelenleg hét lehetséges verziót vizsgálnak a katasztrófa okaként, ebből három egyelőre bizalmas, négyet nyilvánosságra hozott. Ezek között sorolta fel a rakétabecsapódást – amit okozhatott egy Tor típusú orosz gyártmányú rakéta, mivel interneten megjelent információk alapján ilyen típusú rakéta maradványait találták meg a katasztrófa közelében –, a gép ütközését drónnal vagy más repülő eszközzel, a hajtómű felrobbanását műszaki meghibásodás következtében vagy terrorcselekmény okozta robbanást a fedélzeten.

Tor típusú légvédelmi rakétarendszereket korábban a Szovjetunió, majd Oroszország gyártott. Az Ukrajinszka Pravda hírportál orosz sajtóforrásokra hivatkozva azt írta, hogy mintegy harminc darab ilyen típusú rakétarendszert adott el Oroszország Iránnak a 2000-es években.

Trump: a "szörnyeteg" Szulejmáni fel akarta robbantani az amerikai nagykövetséget

Az Irán elleni új szankciókat már jóváhagytam, és azonnali hatállyal érvénybe lépnek – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak. Az elnök közölte: a Fehér Ház rövid időn belül be is jelenti az új szankciókat, amelyek szerinte a változatlanul érvényben lévő korábbi büntetőintézkedésekhez képest is keményebbek lesznek.

Trump ismételten kitért a múlt péntekre virradóra végrehajtott célzott dróntámadásra, és ismét szörnyetegnek nevezte a támadásban megölt iráni Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének vezetőjét.

„Egy igazi szörnyet csíptünk el. Kiemeltük őket, és ennek már jó régen meg kellett volna történnie” – mondta, utalva arra, hogy Szulejmánival együtt a támadásban meghalt az iraki Abu Mahdi al-Muhandisz, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezetének, a Népi Mozgósítási Erőknek a vezetője is.

Az amerikai elnök először szólt arról, hogy Szulejmáni milyen merényletet készített elő. Mint mondta: a hírszerzési jelentések szerint egy amerikai nagykövetséget akart felrobbantani. Ezt az információt eddig sem ő, sem az amerikai kormányzat tagjai nem említették. Arra a kérdésre, hogy vajon nem a bagdadi nagykövetség tervezett levegőbe röpítéséről volt-e szó, Trump azzal válaszolt: ez nyilvánvaló, és utalt a nagykövetség előtti múlt heti tüntetésre.

(Híradó – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »