Vulkánkitörés után: Új csúcsa van az Etnának

Vulkánkitörés után: Új csúcsa van az Etnának

Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) információi szerint az Etna magassága immár 3369 méter. A hegy az elmúlt hetekben több csúcskitörést is produkált, amelyek során a feltörő lávaszökőkutakból annyi anyag halmozódott fel a Voragine-kráter tetején, hogy ezzel jelentősen megnőtt a hegy.

Ez egyébként kimondottan jellemző az Etnára, írja a National Geographic, annak köszönhetően, hogy igencsak aktív tűzhányóról van szó. Legutóbb 2024. július 4-én, majd 7-én zajlott olyan látványos lávaszökőkút-kitörés, amelynek köszönhetően 3 év pihenő után megemelkedett a Voragine nevű kráter magassága. A lávaszökőkutakból a felszínre visszahulló láva megszilárdulva építi fel a krátert.

Az Etna hatalmas hegy, amelynek számos krátere van, és jól ismert, hogy a történelmi időkben is rendre változott, épp hol zajlik rajta kitörés. Az eddigi legmagasabb a Délkeleti-kráter volt 3354 méterrel, most azonban a Voragine-kráter vette át a vezető szerepet. Ez a kúp hegy régi központi kráterében kezdett növekedni 1945-ben. 2024 júniusában még jól láthatóan alacsonyabb volt a környezeténél (lásd a lenti videóban).

A július 9-én repülőgépről végzett megfigyelések során fotózták a krátereket, és ezek alapján derült ki, hogy a hegy új magassága 3369 méter lett a pár nappal korábbi kitörést követően. Július elején a Voragine-kráter pár nap alatt több tíz métert növekedett, azonban a 7-én bekövetkezett újabb kitörés ezt a friss kúpot megsemmisítette.

Hírdetés

Ez viszont nem volt akadály a hegy előtt, a kráterből kirepülő és a felszínre érkező lávafoszlányok ismét építkezni kezdtek. A Bocca Nuova-kráter üregét teljesen feltöltötte a felszínre jutott anyag, majd túlcsordulva egy 500 méter hosszú lávafolyás is kialakult.

Az Etna nem pihen, július 16-án újabb kitörés indult be, amelynek eredményeit, vagyis azt, hogy miként változott tovább a magasság, egyelőre nem tudni.

National Geographic


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »