Vujity Tvrtko megtalálta Kolumbusz tojását

Vujity Tvrtko megtalálta Kolumbusz tojását

Vujity Tvrtko és Trianon: vagy a műsorkészítő ostoba, vagy a műsorkészítő tartja ostobának a nézőket.

Talán nem vehető rossz néven egy magyar turistától, ha életében először a bécsi Hofburg kincstárában járván rácsodálkozik Bocskai István ott őrzött koronájára. Történészek, hétköznapi történelemkedvelők tisztában lehetnek azzal, az erdélyi fejedelem koronája miként került a bécsi udvar birtokába, s hogy a Monarchia felbomlása és Trianon után milyen román–magyar jogvitának köszönhetik az osztrákok, hogy még ma is plakátokon hirdethetik: Bocskai koronája az övék. De képzeljünk el egy televíziós műsort, ami mindezt sosem hallott szenzációként tálalja a nézőknek. Joggal feltételezhetnénk: a műsorkészítő vagy ostoba, vagy a nézőket tartja ostobának.

A hétköznapi történelemkedvelők is e két felvetés között ingadozhattak, ha szombat este a Duna Televízión megnézték Vujity Tvrtko legújabb műsorát. A Tvrtko túlmegy minden határon első epizódja, A könyv titka azzal lett propagálva, hogy a TV2 egykori arca „barátjával és útitársával”, Suha Györggyel döbbenetes titokra lelt a trianoni békediktátum mintegy félezer oldalas könyvében, miután átlapozták. Ehhez képest egy teátrális felvezetés után „megtudhattuk”, az Osztrák–Magyar Monarchiának koncessziós területe volt a Peking kikötővárosaként számon tartott Tiencsinben, miután a monarchia katonái, így magyarok is szégyenteljes módon részt vettek a boxerlázadást követő nemzetközi büntetőexpedícióban.

Tvrtkóék „felfedezéséhez” érdemes tudni, hogy a trianoni békediktátum szövege magyarul is hozzáférhető, pusztán annak tartalma miatt Franciaországban forgatni s fellapozni a könyvet szemfényvesztés. Azon túl, hogy Suha György barátja Tvrtkónak, a médiában leginkább Afrika-szakértőként ismerhettük meg – továbbá Gambia tiszteletbeli konzuljaként, Horn Gyula kormányfő sajtótitkáraként, vagy az MSZP külügyi műhelyének vezetőjeként. Jelenleg miniszteri biztos a külügyben, meglepő az állítólagos tájékozatlansága, még ha nem is Kína vagy Trianon a szakterülete.

A „magyar gyarmatról” ugyanis, ha máshonnan nem, Polonyi Péter sinológus írásaiból már több évtizede értesülhettünk. A Falanszter blog szerzője, Jamrik Levente is írt Tiencsinről egy remek, azóta többször idézett tanulmányt, s a sztorit olyan történelmi magazinokban is publikálta, mint a BBC History vagy a Múlt-kor. Mégpedig öt évvel ezelőtt. Ráadásul dokumentumfilmet is készült-készül forgatni a tiencsini magyar kolóniáról – a film storyboardját szintén 2011-ben védette le a FilmJusnál –, ám a mű pályázatát a Magyar Médiamecenatúra Ember Judit Programja legutóbb idén utasította vissza. Pedig Jamrik Levente producernek nem egy Afrika-szakértőt kért fel, hanem Huang Szilviát, aki évekig vezette a Közelebb Kínához című magazinműsort – épp a Duna TV-n. Igaz, ő nem is miniszteri biztos.

Furcsa, hogy Vujity Tvrtko „többhónapos trianoni kutatómunkája” során mindezekkel nem találkozott. Hivatkozni nem hivatkozott rájuk. S még furcsább, hogy a műsort követő stúdióbeszélgetésen a történészek mindehhez csak statisztáltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »