Vörös gerillákat lőtt ki a kolumbiai hadsereg

Legalább tizennégy lázadó fegyveressel végzett a kolumbiai hadsereg szombaton, a Cauca tartományban található Argelia településen vívott harcokban életét vesztette a kormányerők egy tagja is.

Két katonai forrás tájékoztatása szerint a Carlos Patino Front nevű lázadószervezet tagjait egy összecsapás során ölték meg. A Carlos Patino Front a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori marxista gerillaszervezetből vált ki.

Eduardo Enrique Zapateiro tábornok, a kolumbiai hadsereg főparancsnoka a Twitteren azonban csak tíz halott lázadóról számolt be. Hozzátette, hogy az egy halott katona mellett hét másik megsebesült, amikor egységüket támadás érte, amelyet a gerillák a többi között robbanószerkezetekkel hajtottak végre.

Hírdetés

Zapateiro tábornok szerint egy lázadó megadta magát.

A FARC és a kormány 2016-ban aláírt békemegállapodása óta fegyveres csoportok harcolnak egymással az egykori baloldali gerillaszervezet volt befolyási övezeteiért. A bogotái vezetés szerint mintegy 2500-an válhattak ki a FARC kötelékéből, tovább folytatva a fegyveres harcot. A 2016-os békekötés ennek ellenére több évtizedes viszálynak vetett véget. A mintegy ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból a dél-amerikai országban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »