Vontatottan halad az amerikai nagykövetek kinevezése

Vontatottan halad az amerikai nagykövetek kinevezése

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden arra kérte hazája szenátusát, hogy gyorsítsa fel az amerikai nagykövetjelöltek jóváhagyási folyamatát, mivel „a külpolitikai kihívások sikeres megoldását akadályozza”, hogy a kulcsfontosságú fővárosoknak csak a töredékében van jelen amerikai nagykövet.

„Ez óriási problémát jelent” – hangsúlyozta Blinken egy sajtótájékoztatón Jakartában, délkelet-ázsiai körútjának első állomásán, amelynek során Malajziába és Thaiföldre is ellátogat.

Lényegében minden előttünk tornyosuló probléma esetén, legyen az Oroszország, Kína vagy a nem állami szereplők, kifejezetten megnehezíti a külpolitikánk érvényesítését az a tény, hogy nem áll rendelkezésünkre a terepen teljes nemzetbiztonsági és diplomáciai csapatunk”

– emelte ki az amerikai külügyminiszter.

Hozzátette: hétfőn este egyeztetett a problémáról Chuck Schumer demokrata szenátusi többségi vezetővel.

Hírdetés

Az amerikai nemzetbiztonság érdekében a szenátusnak haladéktalanul lépnie kell”

– erősítette meg.

Republikánus szenátorok egyelőre akadályozzák Joe Biden több nagykövetjelöltje, többek között Nicholas Burns kijelölt pekingi amerikai nagykövet kinevezésének jóváhagyását.

Antony Blinken azt ígérte a látogatása során, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja katonai és gazdasági kapcsolatait ázsiai partnereivel, hogy ellensúlyozza Kína erősödő szerepvállalását az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Hírügynökségi kommentátorok hozzáteszik: a béke és a gazdasági növekedés támogatása mellett Washington új szövetségeseket és partnereket keres, és minden eszközzel arra törekszik, hogy megőrizze az amerikai hadsereg katonai előnyét a régióban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »