Vonatról szedtek le migránsokat Szentgotthárdnál

Vonatról szedtek le migránsokat Szentgotthárdnál

Már csaknem kétszeres a zsúfoltság a hazai menekülttáborokban, miután a nagyfai tábor működését nemrég felfüggesztették. A hét elején nyitott körmendi állomás így gyorsan megtelhet. Ott egyelőre mintegy két tucat ember van, de többen máris megpróbáltak „elszivárogni” Ausztria felé, két embert a vonatról szedtek le.

Egy nappal a körmendi menekülttábor megnyitása után több migráns máris megpróbált Ausztria felé távozni – számoltak be lapunknak helyi források. Állítólag a rendőrök két férfit a Szentgotthárd felé tartó vonatról szállítottak le, mert jegy és papírok nélkül utaztak. Őket visszavitték a táborba. Körmenden pedig helyi beszámolók szerint a vasútállomáson több afgán is a vasúti menetrendből próbált tájékozódni, őket ugyancsak visszakísérték a befogadóállomásra.

Mint megírtuk, hétfőn érkezett meg a migránsok első csoportja a körmendi menekülttáborba. A menedékkérőket, mintegy 20-30 embert, főleg pakisztáni, iráni, szír és afgán állampolgárokat, a bicskei állomásról busszal vitték a városba.

Információink szerint tegnap újabb néhány menedékkérő érkezett Körmendre. A tábort folyamatosan töltik fel, vélhetően rövid időn belül ki is használják a maximális, 300 fős befogadóképességét. Ennek oka egyrészt az, hogy a jelenlegi táborok túlzsúfoltak, hiszen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tartozó intézményekben (elsősorban Vámosszabadiban és Bicskén) a lehetséges ezer helyett több mint kétezren vannak, az őrzött befogadóközpontok (Békéscsabán, Nyírbátorban és Kiskunhalason) pedig szintén telítettek, ahogy a röszkei tranzitzóna is.

Hírdetés

A nagyfai működését felfüggesztették

Ennek ellenére a nagyfai befogadóállomás működését ideiglenesen felfüggesztették – tudtuk meg a bevándorlási hivataltól. Azt nem tudni, hogy az ott elhelyezett migránsokat mikor vitték át más helyszínekre.

Közben kiderült, eljárás indulhat az ellen a fordító ellen, aki a röszkei tömegzavargás ügyében tartalmi hozzáköltésekkel teli fordítást készített az egyik vádlott kárára. Szintén a migránsüggyel kapcsolatos, hogy Erdő Péter bíboros a Vatikánban arról beszélt: Magyarország nem emelt falat a határain, és az országba történő legális belépésre mindig is lehetőség volt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »