Vona lemond, megvannak a Jobbik alelnökei

Vona lemond, megvannak a Jobbik alelnökei

Lemond a Jobbik parlamenti frakciójának vezetéséről Vona Gábor, hogy hatékonyabban tudja végezni elnöki feladatait. A frakció vezetését az őszi ülésszaktól Volner Jánosnak adja át, aki egyébként Vona Gábor után a második legnépszerűbb politikus a pártban, 84 százaléka támogatja.

A pártelnök programbeszédében számos változást jelentett be. Több feladatot alsóbb szintekre delegálna: szakmai testületek jönnek létre, amelyeknek döntési jogkörük és felelősségük lesz. Így mentesítené az elnökséget számos feladat alól. A reformoktól azt várja, hogy hatékonyabb és gördülékenyebb lesz a munka a pártban.

„Mivel az elkövetkező két évben én elsősorban az elnöki munkámra kívánok koncentrálni, illetve a kormányzati felkészülésre, a választási győzelemre, ezért a frakcióvezetéssel járó munkát nem fogom tudni vállalni. A szeptemberi, őszi ülésszak kezdetén a frakcióvezetői feladatot, felelősséget szeretném átadni Volner Jánosnak, hiszen ő eddig is általános frakcióvezető-helyettesként dolgozott mellettem, és a jelölések aránya is azt bizonyítja, hogy a pártban, a mi közösségünkben megvan iránta a bizalom, hogy ezt a tisztséget jól lássa el” – mondta Vona Gábor.

A szavazatok 79 százalékával posztján maradó Vona Gábor továbbra is a pártját tartja a Fidesz egyetlen kihívójának a 2018-as választáson. A párton belüli ellenzőinek is üzent, azt mondta, aki nem tartja a sort, az mehet. „A magyar társadalom némán üvölt a változásért. Nekünk lényegében nem is a Fideszt kell megverni, hanem saját magunkat legyőzni. A Fidesz az már lenullázta magát. Ne higgyünk a közvélemény-kutatásoknak, csalóka. Ugyanis a Fidesz ereje nem a Fidesz erejéből fakad. Az a mi gyengeségünk. Abban a pillanatban, ha meg tudjuk mutatni az erőnket, hogy hittel tudunk egy erős alternatívát felmutatni, abban a pillanatban a társadalom is látni fogja, hogy valójában a Fidesz nem is erős” – fogalmazott a pártelnök.

Fülöp Erik, Janiczak Dávid és Toroczkai László lettek a Jobbik új alelnökei. A tisztújító kongresszuson nem született meglepetés, és a pártelnök által korábban ajánlott jobbikos polgármestereket választották meg a küldöttek. A korábbi alelnökök közül Z. Kárpát Dániel, Sneider Tamás és Volner János újrázhat.

„A Jobbik egy korszakhatárhoz érkezett, egy stabil politikai erőből a legerősebb ellenzéki párt pozíciójából elindulunk egy úton, amely útnak a 2018-as választás a célja azzal, hogy korszakhatárhoz értünk, le is zárult egy korszak, a mai nappal a Jobbik egy nemzeti néppárttá vált” – hangsúlyozta Vona Gábor.

Kovács Bélázással reagált a Jobbik tisztújítására is a Fidesz-frakció. A kormánypárt közleménye szerint a párt hiába hívja magát nemzetinek, amikor a kémügybe keveredett EP-képviselő ügyét még nem tisztázták. A Fidesz szerint Vona Gábor elismerte, hogy a Jobbik rosszul működik, amikor arról beszélt: a párt jó szervezettséggel megnyerheti a 2018-as választást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »