Vona Gábort 20 év börtönbüntetéssel fenyegetik

Vona Gábort 20 év börtönbüntetéssel fenyegetik

A román alkotmányos rend megdöntésének vádjával akár 20 év börtönbüntetésre is ítélhetik Vona Gábort, a Jobbik elnökét – értesült az Alfahír. Úgy tudjuk, hogy a románok a Jobbik elnökét a tavalyi, EMI-táborban tett kijelentései miatt készülnek elítélni. Vonát – több magyar állampolgárral együtt, jobbikosokat és nemzeti érzelmű szervezetek tagjait – ez év márciusában tiltották ki Romániából, miután részt vett a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. A Jobbik elnöke ellen büntetőeljárást is indítottak, pedig Vona Gábor erre semmilyen okot nem adott. A Külügyminisztérium akkor vizsgálatot ígért, most csak írásban tudtuk feltenni a kérdéseinket, várjuk válaszaikat.

„Ha azzal jár, akkor azzal jár”

Tavaly augusztusban a IX. EMI-tábor vendége volt a székelyföldi Borzonton Vona Gábor. A Jobbik elnöke értékelte az Orbán-kormány addigi tevékenységét, a liberális demokrácia hazai működését, és beszélt a házszabályellenesen elfogadott földtörvényről is. Előadásán szóba jött Tőkés László nagy port kavart tusványosi bejelentése is, miszerint Magyarországnak védhatalmi státuszt kéne vállalnia Erdély fölött. Vona elmondta, ez régi programpontja a Jobbiknak, így természetesen támogatják azt. Újságírói kérdésre, hogy vállalnák-e a keményebb fellépést, ha ez a két állam között konfliktust szülne, úgy válaszolt: „ha azzal jár, akkor azzal jár”.

A román lapok azonnal felkapták a Jobbik elnökének félreértelmezett szavait, mire a magyarellenes kijelentéseiről ismert Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, a Jobbik romániai betiltását kezdeményezte a román külügyminisztériumnál, amely végül nyilatkozatban ítélte el az EMI-táborban elhangzottakat. A román külügy a magyar kormány elhatárolódását kérte, a szerintük „nagyon súlyos, a nemzetközi joggal, az európai szabványokkal, valamint a magyar-román alapszerződés és stratégiai partnerség alapelveivel ellentétes” kijelentéstől. A magyar külügy azonban röviden csak annyit reagált: „A Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében.” A Külügyminisztérium közleményben kiemelte: a magyar kormány elkötelezett a magyar–román stratégiai partnerség alapelvei mellett és célkitűzései iránt.

A Jobbik tudatos provokációnak nevezte a román külügyi nyilatkozatot. Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője az ügyre reagálva úgy fogalmazott: a Jobbik számára a környező országokkal fenntartott viszonyban a külhoni magyar közösségek érdeke az elsődleges, és érdeksérelem esetén a párt hajlandó a diplomáciai konfliktust is vállalni.

Szávay hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy Vona Gábor háborúra uszított volna. Szerinte, ha nyilvánosságra hoznák a sajtótájékoztató vágatlan felvételét, akkor kiderülne, hogy a Jobbik-elnök mondanivalójának lényege más volt. Hiszen Vona Gábor úgy gondolja, hogy a kisebbségi kérdést leszámítva Magyarország és Románia problémáinak többsége azonos – közölte. Azt mondta, nincs szó másról, mint az erdélyi magyarság megfélemlítésének újabb kísérletéről, amihez a Jobbikot használják fel. Kiemelte: „a táborban egyetlen románellenes megnyilvánulás sem volt, az egy magyar nemzeti tábor volt”.

Hírdetés

A román hatóságok célpontjában Vona

Ez év márciusában több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok. A román belügyminisztérium arra hivatkozott, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára „szélsőséges tevékenységet” fejtettek ki Románia területén. Mint kiderült, a kitiltottak közé került Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki ellen büntetőjogi eljárás is indult. A román védelmi minisztérium szóvivője úgy fogalmazott: „A közrendre és a nemzetbiztonságra való veszélyességük megállapítása után az érvényes jogszabályok alapján az illetékes román hatóságok megelőző intézkedéseket foganatosítottak. Több, Romániában szélsőséges tevékenységet folytató magyar állampolgárnak megtiltják a Romániába való belépést, illetve kérték az illetékes szervektől nemkívánatos személyekké nyilvánításukat az ország területén.”

Vona Gábor és kísérete a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen vett részt, ám a Jobbik tagjai nem tettek olyan lépést, ami a román hatóságok reakcióit indokolták volna. A Jobbik elnökének kitiltását először Traian Basescu román államfő kezdeményezte, amire Vona Gábor a Facebookon közzétett nyílt levelében reagált. A Jobbik elnöke hangsúlyozta: a jobbikosok és a gárdisták végig békésen vonultak.

A román vádhatóság a büntetőtörvénykönyv 397. cikkelyére hivatkozott, amely az alkotmányos rend megdöntésre irányuló, a nemzetbiztonságot veszélyeztető erőszakos cselekményekért tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést ír elő. A román szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség akkor azt közölte, hogy az alkotmányos rend elleni cselekmények gyanújával indítottak büntetőjogi eljárást olyan személyek ellen, akik a Jobbikot népszerűsítették Romániában. „Alaposan gyanítható, hogy 2013-2014-ben a Jobbikot népszerűsítő több romániai rendezvényen revizionista, szeparatista, az alkotmányos rend elleni nyilatkozatok hangzottak el” – írták közleményükben.

Mit reagál a magyar külügy?

A magyar külügy, reagálva az eseményekre azt ígérte, megvizsgálják, hogy az uniós alapjog, illetve a román törvények mennyire indokolják, illetve nem indokolják, hogy a román hatóságok több magyar állampolgár beutazását megtiltották. Érdemben azonban azóta sem nyilvánultak meg a külügy részéről. Úgy tűnik, nem tartották fontosnak, hogy a több mint egymilliós szavazóbázissal rendelkező nemzeti párt elnöke mellett és a magyarságot ért támadás ellen álljanak ki egy megtervezett román provokációval szemben, miközben a Pásztor Istvánt ért atrocitás ügyében minden napra jutott egy megszólaló a kormánypárt soraiból.

Az Alfahír telefonon próbált meg válaszokat kapni a Külügyminisztériumtól, de azt kérték, hogy írásban tegyük fel a kérdéseinket. A magyar külügytől afelől érdeklődtünk, hogy értesültek-e a Jobbik elnöke ellen indított eljárásról, és ha igen, milyen lépéseket tettek, vagy terveznek tenni az ügyben. Továbbá azt is megkérdeztük, hogy áll a márciusban indított vizsgálatuk, amit Vona Gáborék kitiltása és az ellene folyó büntetőeljárás miatt indítottak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »