Vona Gábor bemutatta a Jobbik EP-listáját

Bemutatta a Jobbik EP-listáját Vona Gábor, a nemzeti párt elnöke. A listát ismét Morvai Krisztina vezeti, őt Balczó Zoltán követi – aki már kint is fog maradni -, utánuk pedig Kovács Béla és Staudt Gábor került fel.

A pártelnök ismertette, hogy az EP-választást az országgyűlési választás második fordulójaként várják, és nem veszik félvállról a felkészülést sem. Vona Gábor szerint az a kérdés, hogy a Jobbik miért akarna oda kerülni, álnaiv, hiszen jelenleg is számos EP-képviselő EU-szkeptikus, más néven EU-realista.

Nekik sincsenek illúzióik az EU-val kapcsolatosan, ezért a Jobbik másképp képzeli az EU jövőjét. A nemzeti párt nem Európa-ellenes, csupán elutasítják az Európai Egyesült Államok koncepcióját, helyette a Nemzetek Európája a megfelelő berendezkedés – szögezte le Vona Gábor, hozzátéve: nem a tengerentúlról kell importálni olyan rendszert, ami itt működésképtelen lenne.
A Jobbik célja az EU-s csatlakozási szerződésünk felülvizsgálata és módosítása, mivel annak idején rosszak voltak a feltételek, a gazdasági mozgásteret pedig szélesíteni kell. Továbbá fontos a magyar föld kérdése, a magyar piac védelme és a feldolgozóipar talpra állítása, mely Vona Gábor szerint a jelenlegi szabályzásokkal lehetetlenség.

Fontos továbbá a munkabérek felzárkóztatása a nyugati szinthez, mivel csupán az árak nőttek meg, a bérek maradtak a régiek. Harmadik célként a pártelnök a korrupció felszámolását nevezte meg, mivel sok uniós támogatás nem ér el a célba, és sok megy zsebre.

Vona Gábor elmondta: legalább négy képviselőt szeretnének kiküldeni Brüsszelbe, akik a Nemzetek Európájáért harcolnának, nem úgy, mint például Gyurcsány Ferenc, aki leszögezte: Európai Egyesült Államokat látna szívesen. Ettől a kijelentéstől sem Mesterházy Attila, sem Bajnai Gordon, de még Orbán Viktor sem határolódott el – mutatott rá a jobbikos pártelnök.
Ahogy Vona Gábor beszámolt, a Fidesz politikája képmutató az ügyben, hiszen amíg itthon szabadságharcosként viselkedik, az unióban Bólogató Jánosként, önfeladóan ír alá mindent a kabinet, ahogy az például a Lisszaboni Szerződés aláírásakor is történt.
Kitért arra is, hogy a 16. helyen szerepel Jacek Piotr Misztal, a lengyel nemzeti párt, a Ruch Narodowy jelöltje. Ez egy baráti lépés, amivel megerősítik, hogy Magyarország és Lengyelország azonos célért küzd: az egyenrangú félként való elfogadásért, és hogy ne szipolyozzák ki, használják ki, vásárolják fel az országot. A lengyelek listáján egyébként Mirkóczki Ádám fog helyet foglalni jobbikosként.
Végezetül Vona Gábor szólt arról is, hogy ők nem akarnak kilépni az EU-ból, hanem mérleget vonnának, vitára bocsátanák a kérdést, és népszavazást tartanának az ügyben, az állampolgárok szeretnének-e így tovább tagok maradni. Önkényesen ebben nem dönthet egy párt vagy kormány sem – szögezte le.
A 36 fős lista a következő:
1.) Dr. Morvai Krisztina
2.) Balczó Zoltán
3.) Kovács Béla
4.) dr. Staudt Gábor
5.) Sipos László, aki a Jobbik EP delegációs munkacsoportjának vezetője és a párt külügyi kabinetének alelnöke
6.) Németh Zsolt
7.) Varga Géza
8.) Árgyelán János
9.) Ferenczi Gábor
10.) Bernáth Georgina külügyi sajtófőnök

Hírdetés

11.) dr. Popély Gyula MTA-nagydoktor és egyetemi tanár
12.) Bana Tibor
13.) Z. Kárpát Dániel
14.) Pakusza Zoltán
15.) Csányi Tamás
16.) Jacek Piotr Misztal (Ruch Narodowy)
17.) Zakó László
18.) Dudás Róbert
19.) Bencze János
20.) Császárné Kollár Tímea
21.) Kőszeghy Csanád Ábel
22.) Tóth Péter
23.) Szőcs Norbert
24.) Suhajda Krisztián
25.) Kutas József
26.) Kesztyűs Attila
27.) Gőbl Gábor
28.) Szabó Mihály
29.) Jámbor Nándor
30.) Szaniszló Adrienn
31.) Magvasi Adrián
32.) Szalay Szabolcs
33.) dr. Gyüre Csaba
34.) Sneider Tamás
35.) Volner János
36.) Szabó Gábor


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »