Vona Gábor: amit most látunk, az az Európai Unió összeomlása

Vona Gábor: amit most látunk, az az Európai Unió összeomlása

A kötelező menekültkvóta-rendszerrel kapcsolatban tartott szerdán sajtótájékoztatott Vona Gábor, a Jobbik elnöke, amelyen mások mellett kijelentette, a szemünk előtt zajlik az Európai Unió (EU) összeomlása, amihez elég volt néhány százezer fegyvertelen bevándorló megjelenése.

Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy a Jobbik a leghatározottabb módon elutasítja az EU belügyminisztereinek keddi döntését a bevándorlók kötelező jellegű szétosztásáról – foglalta össze a nemzeti párt álláspontját Vona Gábor, majd kiemelte: nemcsak a jelenlegi döntést, hanem minden olyan jövőbeni jogszabályra is nemet mondanak, amely arra kényszerítené hazánkat, hogy bármilyen formában is, de bevándorlókat fogadjon be.
 
A pártelnök szerint ugyanis a kvótarendszer nemcsak Magyarország,

de egész Európa számára elfogadhatatlan, egy működésképtelen struktúra,

amely láthatóan nem oldja a meg a problémákat, hanem csak fokozza azokat.
 
Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány továbbra sem reagált érdemben a keddi döntésre, miközben Robert Fico, szlovák miniszterelnök már a döntés után azonnal egyértelműsítette: amíg ő lesz a kormányfő, Szlovákiában nem alkalmazzák a kötelező kvótákat.

Nem gondoltam volna, hogy valaha Robert Fico politikai működését majd pozitív példaként fogom bármikor is előhozni, de most ez is megtörtént – vonta le a keserű tapasztalatokat Vona Gábor.

A nemzeti ellenzék vezetője hangsúlyozta: számítani kell arra, hogy az Európai Bizottságban nemsokára születni fog egy jogszabály a kvótarendszerről.

A magyar kormánynak ezzel szemben kell majd egyfajta ellenállást tanúsítani.

Szerinte ennek egyik módja egy népszavazás kezdeményezése, amely viszont már csak azért sem lenne egyszerű, mert nemzetközi kötelezettségekről nem lehet referendumot tartani – azt azonban hozzáfűzte: hogy a Jobbik szerint ennek mégis meglehet találni az Alaptörvénynek megfelelő módját.
 
A másik lehetőség egy EU-s népszavazás lenne, azonban ennek intézményesült formája, az Európai Polgári Kezdeményezés egy rettenetese lassú eljárás, ami csak imitálja a demokrácia létezését az Unión belül. 
 
Azonban – emelte a Jobbik elnöke -, az idő sürgetése miatt Magyarország elsődleges feladata, hogy

vesse fel az Európai Unió alapszerződésének módosítását,

Hírdetés

annak érdekében, hogy egy lehetősége legyen egy tagállam egy népszavazás során elutasítani egy uniós jogszabályt.
 
Ezúton is arra kérek minden olyan európai pártot, amely nem támogatja a kvótarendszert,

vizsgálja meg, hogy a maga tagállamában milyen lehetőségei vannak arra, hogy megakadályozzák a kvótarendszer bevezetését – szorgalmazta az együttműködést Vona Gábor.

Rávilágított arra is, hogy miért tartja elhibázottnak a keddi döntést, szerinte ugyanis

ez nem szünteti meg a migrációs válság kiváltó okait, hanem csak még nagyobb problémákat okoz az egyfajta meghívóként funkcionáló intézményesített letelepítéssel.

A szisztéma abszurditásának nevezte, hogy semmi sem biztosítja azt, hogy a szétosztott bevándorlók majd abban az országban maradnak, ahova elhelyezik őket 

(képzeljük csak el a csalódást, ahogy a bevándorlók megérkeznek Bulgáriába – a szerk.),

azonban ha egy jogszabállyal mégis megakadályoznák a költözésüket, akkor viszont a személyek szabad áramlásának uniós vívmánya szűnne meg létezni.

Tehát a schengeni övezet egyszerűen nem fér össze a kvótarendszerrel, magyarázta a politikus.

Valójában, amit most látunk,

az az Európai Unió összeomlása,

jogilag ugyan még funkcionál, de gyakorlatban már megszűnt, és ehhez elég volt néhány százezer fegyvertelen migráns megjelenése – mutatott rá Vona Gábor. Ez viszont remekül minősíti az Unió közösségi állapotát és működőképességét is – mondta el.
 
Csak úgy, mint a többi EU-szkeptikus, a Jobbik sem az európai összefogást, hanem az EU működési gyakorlatát kritizálta, és felvetésükre most újabb bizonyítékkal szolgált Brüsszel. 
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »