Vona benzinkutas barátnője is otthagyja a pártját – függetlenként harcol a NER ellen, és oltalmazza a hátrányos helyzetűeket

Az LMP frakciójából és a pártból is távozik Szél Bernadett. Nem egyedül lép ki, Szabó Szabolcs szintén otthagyja az LMP frakcióját. Szél a Facebookján azt írta, hogy függetlenként, "kompromisszumok nélkül" akarja folytatni a NER elleni küzdelmet.

Szél Bernadett kilépett az LMP-ből, a pártból és a frakcióból is távozik – értesült az Index. A párt volt társelnöke és frakcióvezetőke, a 2018-as kampányban a mininszterelnök-jelöltje ezt hétfőn jelentette be a társainak. Szél nem egyedül távozik. Szabó Szabolcs, aki korábban az Együttben politizált, szintén kilép az LMP-frakcióból:

  • Folytatom a küzdelmet a megújuló Magyarországért, mert továbbra is hiszek benne, hogy a jövő vagy zöld, vagy semmilyen.
  • Független leszek, de nem leszek egyedül. A mai napon szintén kilép az LMP frakcióból Szabó Szabolcs, akivel a jövőben szoros munkakapcsolatban fogok együtt dolgozni, és reményeink szerint más képviselőkkel is sikerül hasonló kapcsolatot kialakítani.
  • Olyan politizálást kívánunk megvalósítani, melynek középpontjában a NER elleni aktív küzdelem, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak felkarolása áll. A választók számíthatnak rá, hogy mi nem kötünk kompromisszumokat ezen a téren.
  • Szél azt írta, az LMP-től nem haraggal válik el: "mindig hálásan gondolok majd az együtt átdolgozott évekre. Most azonban váltanom kell, mert az általam képviselni kívánt politika csak akkor valósítható meg maradéktalanul, ha kölcsönös megbecsülés mellett elválunk egymástól."

    https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fszelbernadett%2Fposts%2F1796094697170131&width=480&show_text=true&height=285&appId

    Szabó Szabolcs ugyanezekkel a fordulatokkal tudatta az LMP-frakcióból való távozását a Facebook-oldalán.

    A két képviselő így függetlenként folytatja majd, az LMP frakciójának létszáma pedig hatra csökken.

    A társelnökségtől a kilépésig

    Szél augusztus végén jelentette be, hogy a társelnöki és a frakcióvezetői posztról is lemond, miután a párt etikai bizottsága elmarasztalta. Az etikai bizottság akkor három évre eltiltotta az LMP-ben betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal.

    Szél ekkor még nem lépett ki, de jelezte, hogy nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, "ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák."

    Ezután jött az újabb sokk Szélnek: pár nappal ezelőtt Sallai Róbert Benedek volt képviselőtársa próbált eljárást indítani ellene az etikai bizottság előtt. Sallai bűncselekménynel is megvádolta őt.

    Szél ugyanakkor az elmúlt időszakban jelezte néhányszor, hogy nem ért egyet a párt politikájával. Például nem értett egyet azzal, hogy a Sargentini-jelentést nem szavazta meg az LMP képviselője az Európai Parlamentben.

    Hírdetés

    Frissítés: a "harcostársak" "Detti" lépéséről

    Hadházy Ákos szerint az LMP-ben a józan ész és az indulatok harcában nem a józan ész döntött, Ungár Péter úgy gondolja, hogy Szél Bernadett továbbra is harcostársa marad. Az Új Kezdetet erősítő, de az LMP-frakcióban ülő Hohn Krisztina pedig elmondta: pártja fog majd dönteni arról, hogy maradnak-e a frakcióban.

    Hadházy: Az LMP-ben a józan ész és az indulatok harcában nem a józan ész döntött

    „Nem egyeztettünk erről korábban, de őszintén meg tudom érteni a lépését. Nagyon sok méltatlan támadást kapott kívülről és belülről is. Amit az utóbbi időben hallani, az arra utal, hogy az LMP-ben a józan ész és az indulatok harcában nem a józan ész döntött” – mondta Szél Bernadett egykori társelnöktársa, Hadházy Ákos, aki korábban szintén kilépett a pártból és a frakcióból is.

    Az együttműködést sem zárja ki: mint az Azonnalinak elmondta, mindig jól tudott közösen dolgozni Szél Bernadettel, úgyhogy ha mondjuk az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésben támogatja, annak nagyon tudna örülni.

    Ungár: Detti harcostársam marad

    Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, az Azonnali többségi tulajdonosa lapjával közölte: „Detti harcostársam volt, és marad is mindig. Az a bő fél év, ami a 18-as kampányt jelentette, azt senki sem tudja tőlünk elvenni. Mindent büszkén vállalok belőle, és nem csak azért, mert az LMP történelmének legtöbb szavazatát jelentette.”

    Ungár külön kitért az LMP etikai bizottságának nyári döntésére is, miszerint Szél 3 éven keresztül nem tölthet be párttisztségeket, miután a tavaszi választási kampány során választókerületi visszalépésekről tárgyalt: „Azokról a folyamatokról, amelyek ennek a politikai közösségnek az elmúlt fél évét jelentették, és amelyek Detti kilépéséhez vezettek, nem érdemes szót fecsérelni. Sem főszereplői, sem színvonala nem érdemel többet.”

    Ungár hozzátette: „Detti viszont (bár utáltuk, amikor egymást keresztnéven szólítottuk nyilvánosan) olyan teljesítményt tud maga mögött, amit szintén senki sem tud elvenni tőle. Én maradok – ennek talán sokan nem örülnek, mindegy is –, de akármi történik, Detti a harcostársam marad.” Az Azonnali kérdésére, miszerint kik nem örülnek maradásának, annyit mondott: pártbéli ellenfelei. Arra a kérdésre, hogy ők pontosan kik, Ungár így felelt: „Köszönöm kérdésed, szia!”

    Szabó Szabolcs LMP-frakcióból történő távozását azért még kommentálta a politikus: „Annak, hogy mi az indoklása, nem tudom értelmezni, de jó fej, jó politikus, szerettem vele együtt dolgozni.”

    Hohn: pártom döntésére várok

    Az Azonnali a parlamentben csípte el Hohn Krisztinát, az LMP-frakció tagját, aki a párttal a választásra társult Gémesi György gödöllői polgármester által alapított Új Kezdet nevű párttagja. Hohn elmondta: sajnálja Szél Bernadett döntését, de az információ még elég friss, ezért nem tud érdemben reagálni rá. Elmondta: arról, hogy ő marad-e a frakcióban Szél kilépése után, az Új Kezdet vezetése fog majd dönteni.

    Ha ő kilépne, akkor már csak éppen annyian lennének az LMP-sek, ami a frakció megtartásához elég.

    Csárdi: nem haragszunk

    Csárdi Antal nem kívánta kommentálni Szél Bernadett kilépését, de annyit elárult, hogy váratlanul érte a dolog. Szerinte ez lehetőséget ad arra, hogy végre a személyes sérelmek „kezelgetése” helyett valós problémákkal foglalkozzanak. Arra, hogy ki lesz a párt arca a miniszterelnök-jelölt kilépése után, Csárdi elmondta: szerinte vannak ismert arcaik. Hozzátette: nem számít több kilépésre.

    Kérdés azonban egyelőre a frakció számára, hogy Szél visszaadja-e a mandátumát.

    Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem haragszik Szélre, megérti azt, hogy hogy jutott erre a döntésre, a helyzetértékelésével ugyanakkor nem ért egyet, tévesnek tartja.

    Az LMP egyik alapítója, frakcióvezetője, a pártból szintén kilépett Schiffer András csak annyit válaszolt: ez az ügy nem rá tartozik.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »