Vona a Reutersnek: a Le Pen-lány mintájára akar szakítani a "szélsőséges múlttal", kilépés helyett pedig "enyhítené az EU-val szembeni ellenérzéseket"

Vona a Reutersnek: a Le Pen-lány mintájára akar szakítani a "szélsőséges múlttal", kilépés helyett pedig "enyhítené az EU-val szembeni ellenérzéseket"

És az államadósságot sem ütemezné át „egyoldalúan”. Az alábbi kivonat jelent meg a nyilatkozatból a 168 óra honlapján, alatta mellékeljük az eredetit is.

A Jobbik vezére el akarja hagyni a szélsőjobbos indulás politikai elemeit, nem szándékozik kiléptetni az országot az EU-ból, viszont a hatalomra törekedve megegyezést szorgalmaz a külföldi befektetőkkel. Vona Gábor a Reuters hírügynökségnek adott interjút, amit a The New York Times is átvett.

A Jobbik elnöke úgy vélte, hogy párhuzamot lehet kimutatni Marine Le Pen és az ő elképzelése között, mert mindketten igyekeznek megszabadítani pártjukat a keményvonalas képtől és próbálják magukhoz vonzani mindazokat, akiknek elegük van a hagyományos, nagy pártokból. Úgy fogalmazott, hogy a politika változni fog, de senki sem tudja, miként.

Szerinte a görög Szirizához, a spanyol Podemoshoz és a francia FN-hez hasonlóan a Jobbik is a kormányzás ajtaján kopogtat, de még csak most kezdenek harapni.

Hírdetés

A tudósítás megjegyzi, hogy a Jobbikot egész Európában antiszemitának és rasszistának bélyegzik meg, a bírálói pedig szégyennek nevezik, hogy a párt próbál a fősodor részének látszani, miközben továbbra is tagjai olyanok, akik zsidóellenes kijelentéseket tettek.

Vona most azt közölte, hogy szakítani kívánnak a szélsőséges múlttal, még akkor is, ha ezzel szemben van ellenállás a párton belül. Ugyanakkor megismételte, hogy nem szeretné, ha Magyarország kiválna az unióból, de mindenképpen szükségesnek tartja a viszony megreformálását. Mint mondta, nagy siker lenne, ha enyhülnének az ellenérzések az integrációval szemben, az emberek nem miatta gyűlölik az EU-t, hanem a saját tapasztalataik folytán.

A közösségi szabályokat úgy alakítaná át, hogy megvédené a versenytől a magyar gazdaság bizonyos ágazatait, főként az élelmiszeripart.

Azt ígérte ugyanakkor, hogy a Jobbikból a jövőben senki sem éget uniós zászlót. A különadókat megtartaná, de középutat keresne, hogy a multik és a bankok osztozzanak a terhekben, de ez ne ártson az üzleti érdekeiknek, mert nem lenne jó, ha elhagynák az országot.
A pártvezető megemlítette, hogy a leendő Jobbik-kormány nem fogja egyoldalúan átütemezni az államadósságot. Viszont behívna bankokat Oroszországból és a Közel-Keletről. Vona cáfolta, hogy pártja anyagi támogatást kap Moszkvából, Teheránból és Ankarából.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »