Von der Leyen már az olaszokat is nyíltan fenyegeti – két nappal a parlamenti választások előtt

Von der Leyen már az olaszokat is nyíltan fenyegeti – két nappal a parlamenti választások előtt

Még brüsszeli mércével is pofátlan és durva fenyegetést fogalmazott meg az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen két nappal az olasz választások előtt. Azt már Lengyelország és Magyarország esetében is tapasztalhattuk, hogy Brüsszel előszeretettel avatkozik be a tagállamokban zajló választásokba. Most az olaszok voltak soron, akiknél az előrejelzések szerint elsöprő győzelmet arathatnak a jobboldali konzervatív pártok – von der Leyen és csapata nagy bánatára. A figyelmeztetés egyértelműen beavatkozás a választásokba, és célzás arra, hogy Olaszország nem feltétlenül kapja meg az újjáépítési alapból neki járó hatalmas, 200 milliárd eurós keretösszeget.

“Meglátjuk, hogyan döntenek az olasz emberek. Ha az új kormánnyal közös munkánk negatív irányba indulna el, megvannak az eszközeink, ahogy azt már Lengyelország és Magyarország esetén is bizonyítottuk”

fogalmazott Ursula von der Leyen a New York-i Princeton Egyetemen tartott beszéde után, az ottani diákok kérdéseire reagálva.

Majd arról beszélt, hogy a “jogállamiságot mindenáron meg kell védeni az EU-ban”, hozzátéve, hogy “Magyarországon és Lengyelországban is probléma van az igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióval”.

Az olaszok kapcsán kijelentette, hogy olyan kormánnyal “kész együttműködi, amely hajlandó megvédeni az EU értékeit”.

Mi azért hozzátesszük, hogy mivel ezeket az értékeket sehol sem konkretizálták, Brüsszel kénye-kedve szerint hivatkozik a kifejezésre. Ez pedig azt jelenti, hogy Brüsszel már most azzal zsarolja a leendő olasz kormányt, hogy ha nem lesz elég szolgalelkű, keresztet vethet az uniós források egy jelentős részére. 

Az olasz jobboldal nem maradt adós a válasszal. Pénteken Matteo Salvini a Radio Capitalnak nyilatkozva “undorítónak” nevezte von der Leyen fenyegetőzését.

Hírdetés

“Mit jelent a negatív irány? Ha nem a baloldal nyer? Az Európai Bizottság elnökének minden európai polgárt képviselnie kellene, nem csak a vele egy oldalon állókat”

mondta az olasz politikus. Korábban a twitteren

“Mi ez a fenyegetés? Ez szégyenletes arrogancia”, majd felszólította von der Leyent, hogy “tartsa tiszteletben az olasz nép szabad, demokratikus és szuverén választását”.

Salvini az egyik olasz tévében azt is kifejtette,

hogy ha valakinek Brüsszelben az jut eszébe, hogy csökkentse az Olaszországnak járó uniós forrásokat, csak mert a Liga megnyeri a választásokat, akkor bizony át kell gondolnunk ezt az Európát. Kiemelte, hogy amit Brüsszel csinál, az már “intézményi zaklatás”.

A bizottsági elnök durva túlkapása még az olasz baloldalnál is kiverte a biztosítékot – nyilvánvalóan a népszerűtlen brüsszeli szankciók fényében von der Leyen arroganciája csak olajat önt a jobboldal tüzére.

Matteo Renzi egykori olasz kormányfő, aki ma az EU-párti Italia Viva liberális párt elnöke is arra kérte von der  Leyent, hogy “még egy kicsit se menjen bele az olasz ügyekbe”.

Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt vezetője pedig most arról győzködi a választókat, hogy szó sincs “zsarolásról az EU részéről”.

Körkép.sk, vg.hu, politico.eu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »